Stejt department: U Srbiji se poštuju verske slobode, problem SPC na Kosovu!

Izveštaj o verskim slobodama

Stejt department: U Srbiji se poštuju verske slobode, problem SPC na Kosovu!

Društvo -
U izveštaju se ističe da "Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, ali neki zakoni i politike ograničavaju verske slobode, i te restrikcije proističu iz činjenice da sedam "tradicionalnih" verskih zajednica ima specijalan tretman u zakonu".

VAŠINGTON - U Srbiji se generalno poštuju verske slobode, ali se manjinske verske zajednice suočavaju sa ograničenjima, navodi se u danas objavljenom izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu za 2013. godinu.

U delu izveštaja posvećenom poštovanju verskih sloboda na Kosovu ukazuje se na probleme Srpske pravoslavne crkve.

U izveštaju se ističe da "Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, ali neki zakoni i politike ograničavaju verske slobode, i te restrikcije proističu iz činjenice da sedam "tradicionalnih" verskih zajednica ima specijalan tretman u zakonu".

U praksi, vlada generalno poštuje verske slobode, ali nameću se neka ograničenja koja pogađaju manjinske verske zajednice, ocenjeno je u izveštaju u kome se tvrdi i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

Takođe se navodi da "vlada i dalje odbija zahteve za registraciju "netradicionalnih" verskih zajednica".

Kao i u prošlosti, reakcija policije na vandalizam i druge oblike društvene netolerancije prema manjinskim verskim grupama retko rezultira hapšenjem ili podizanjem optužnica, ukazuje se u izveštaju.

Što se tiče restitucije oduzete imovine u ranijem periodu, konstatuje se da se ona nastavlja.

Stejt department ukazuje da postoje navodi o društvenoj diskriminaciji zasnovanoj na veroispovesti, verskoj pripadnosti i upražnjavanju vere.

Pripadnici manjinskih verskih zajednica naročito su iskusili netoleranciju u društvu, uključujući fizičko nasilje, a njihovi verski objekti i groblja su uništavani.

Takođe se navodi da predstavnici američke Ambasade u Beogradu nastavljaju da u razgovorima sa vladinim zvaničnicima zagovaraju promene u zakonu o registrovanju verskih zajednica.

Oni su u prethodnom periodu, takođe, razgovarali sa predstavnicima svih verskih zajednica o verskim slobodama i promovisanju međuverske saradnje.

Posebno se ističe da su predstavnici Ambasade SAD imali kontakte sa podeljenom islamskom zajednicom u nastojanju da ohrabre rešavanje nesuglasica.

U delu izveštaja posvećenom Kosovu, a koji je dat odvojeno od Srbije, ukazuje se na probleme Srpske pravoslavne crkve, naročito oko imovinskih pitanja, i sa zabrinutošću se konstatuje tendencija širenja manje tolerantnih stavova među islamskom zajednicom.

Iako ustav i drugi zakoni štite versle slobode i vlasti to generalno poštuju u praksi, verski lideri ukazuju da zbog nedostatka mehanizma za registrovanje verskih zajednica ne mogu da dobiju pravni status što im stvara brojne praktične probleme u svakodnevnom upražnjavanju religije.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Protestantske crkve prijavljuju konstantne probleme sa opštinama u vezi sa imovinskim pravima i upotrebe svojine u verske svrhe.

Organi vlasti "nisu preduzeli korake da obezbede da opštine jednako tretiraju verske organizacije povodom imovinskih pitanja, naročito, kada je reč o crkvama i grobljima", kaže se u Izveštaju.

Tokom prošle godine, na Kosovu je zabeležno više slučajeva zloupotrebe ili diskriminacije zbog verske pripadnosti ili veroispovesti, kaže se u Izveštaju.

Zvaničnici SPC su, kako se navodi, više puta prijavljivali incidente kao što su krađa i vandalizam, uključujući i skrnavljenje brojnih pravoslavnih grobalja.

Takođe, zabeležena je i sve češća antisemitska retorika, pažnja javnosti više je usmerena na grupe u okviru islamske zajednice koje promovišu manje tolerantne stavove, koji, kako se kaže, "nisu u skladu sa istorijski umerenom i tolerantnom prošlošću" Kosova .

U izveštaju se ističe da su konzervativne muslimanske grupe postale politički aktivnije, a formirana je prva Islamistička politička partija na Kosovu.

Predstavnici Ambasade SAD više puta su naglašavali značaj primene zakona koji obezbeđuju zaštitu SPC i podržali napore za rešavanje imovinskih sporova između manastira Visoki Dečani i lokalne administracije.

Dodaje se i da se američka ambasada na Kosovu u razgovorima sa političkim i verskim liderima zalaže se za međuverski dijalog i pokrenula je program za očuvanje kulturnog naslednja koji uključuje obnovu i konzervaciju crkava i džamija širom Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track