ŠTRAJK: Advokati iz čitave Srbije obustavili rad
Foto: Marina Lopičić

Paralisan rad pravosuđa

ŠTRAJK: Advokati iz čitave Srbije obustavili rad

Društvo -
Beogradski advokati su zbog nezadovoljstva novim poreskim nametima za paušalni porez prošle srede ponovo stupili u štrajk, a danas su im se, shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije, pridružiti svi advokati u državi

BEOGRAD - Advokati iz cele Srbije danas su obustavili rad i tako paralisali rad govoro kompletnog pravosuđa.

To znači da advokati ne dolaze na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti obavljaju druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Beogradski advokati su zbog nezadovoljstva novim poreskim nametima za paušalni porez prošle srede ponovo stupili u štrajk, a danas su im se, shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije, pridružiti svi advokati u Srbiji.

Advokatura je nezadovoljna povećanjem paušalnih poreskih nameta, kao i pojedinim odredbama Zakona o javnom beležništvu.Advokati u glavnom gradu štrajkovali su iz istih razloga 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula, a na tri dana su im se pridružili i advokati iz cele Srbije.

Međutim, juče su nastavljeni razgovori predstavnika advokature, ministarstava finansija i pravde u okviru radne grupe povodom rešavanja problema paušalnog oporezivanja advokata.Na sastanku je dogovoreno advokati već koliko danas radnoj grupi dostave pismeni predlog za rešenje njihovog problema,a sledeći sastanak zakazan je za ponedeljak, 22. septembar.

Član radne grupe i predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da se predlog advokata, koji će biti predložen u pisanoj formi, odnosi izmenu odredbe Zakona o dohotku građana i izmenu Uredbe ministarstva finansija sa retroaktvinim važenjem - od početka ove godine.

Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu, jer onima koji paušalno plaćaju nameti su Uredbom ministarstva finansija višestruko povećani.Oni traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto.

Ova radna grupa koju čini šest članova, dva iz Advokatske komore Srbije, jedan iz Advokatske komore Beograda, a predstavnika ministarstva finansija i jedan ministarstva pravde, započela je svojh rad sredinom jula, koji je međutim bio u prekidu zbog ostavke ministra finansija Lazara Krstića i ljudi iz njeogvog kabineta.

Niški advokati ne odlaze u sudove

Niški advokati pridružili su se kolegama u Srbiji i od danas ne odlaze u sudove, tužilaštvo, policiju, rekla je Tanjugu član Štrahkačkog odbora Biljana Petrović Adamović.Advokati ne postupaju ni u pritvorskim predmetima, rekla je ona i kazala da su zahtevi niških advokata istovetni sa zahtevima usvojenim na Skupštini advokata Srbije.Advokati će samo raditi na na onim podnescima zbog čijeg bi nedostavljanje stranka mogla da izgubi neko pravo kao što je žalba za čije podnošenje ističe rok u toku štrajka, rekla je Petrović Adamović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track