ŠTRAJK PROSVETARA: Nije bilo prvog časa
Foto: Beta

Zbog smanjenja plata

ŠTRAJK PROSVETARA: Nije bilo prvog časa

Društvo -
Do sada se štrajku priključilo više prosvetnih radnika nego što je bilo očekivano

BEOGRAD - Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika danas su održali štrajk i prema planu predavači nisu održali prvi čas u prepodnevnoj smeni u osnovnim i srednjim školama, potvrđeno je u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Kako je rečeno u USPRA-u, do sada se štrajku priključilo više prosvetnih radnika nego što je bilo očekivano, ali da će precizne podatke moći da saopšte kada se saberu podaci sva četiri sindikata.Sindikati su juče saopštili da štrajk organizuju zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i traže da prosvetni radnici budu izuzeti od tih mera.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je povodom najavljenog štrajka da je "nezadovoljstvo prosvetnih radnika opravdano", ali da potrebe za štrajkom nema jer u Srbiji nema novca "za bilo kakvo povećanje zarada".

"Prosvetni radnici nisu na tržištu i ne mogu sami da određuju cenu svojih usluga. Ne mogu sami da zarađuju. Njihov materijalni status zavisi od finansijske situacije u celoj državi", kazao je Verbić.

Prosvetni radnici koji štrajkuju danas neće održati prvi čas ni u popodnevnoj smeni, a sindikati su najavili i da će sredinom oktobra organizovati veći štrajk uz potpuni prekid nastave, iako je to mimo zakona.

Štrajk podržavaju članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je štrajkovala 1. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track