ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Protest advokata u utorak u podne
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Na Trgu Nikole Pašića

ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Protest advokata u utorak u podne

Društvo -
Advokati zahtevaju da se svi ugovori koje su građani zaključivali i overavali u sudu do 1. septembra ove godine i dalje overavaju na isti način - isključivo i samo overom potpisa kod javnog beležnika što, kako tvrde, ne postoji u predlozenim izmenama Zakona o javnom beležništvu

BEOGRAD - Advokati u celoj Srbiji nastavljaju sa obustavom rada, jer predloženim izmenama zakona nisu ispunjeni njihovi zahtevi u vezi sa nadležnostima javnih beležnika kod ugovora o prometu nepokretnosti.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević apelovao je danas na konferenciji za novinare da se povuku iz hitne skupštinske procedure predložene izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnostima.

Tim povodom je najavio protesno okupljanje advokata na Trgu Nikole Pašića u utorak u podne, u blizini Doma narodne skupštine Srbije, čiji će poslanici u ponedeljak razmatrati izmene zakona koje je predložila Vlada.

Đorđević je izrazio uverenje da ukoliko ne dođe do povlačenja zakona iz procedure, zakon će ipak moći da se promeni amandmanima vladajuće većine u parlamentu.Ukoliko se ispuni predlog za povlačenje zakonskih izmena koje za advokaturu nisu prihvatljive, advokati će se u svakom slučaju okupiti na Trgu Nikole Pašića i pozvaće ministra pravde da zajedno sa njima proslavi taj potez, napomenuo je predsednik AKS.

Đorđević je ukazao da su sve advokatske komore odbile kao "nepotpun i nejasan" predlog ministra za dijalog koji im je juče upućen, napominjući da predstavnici advokature i dalje ostaju otvoreni za dijalog.

Advokatura je nezadovoljna, jer smatra da su Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima ukinute privatne isprave kao oblik zaključivanja privatnih poslova, odnosno različitih ugovora, čime se praktično poništava Zakon o obligacionim odnosima. Advokati zahtevaju da se svi ugovori koje su građani zaključivali i overavali u sudu do 1. septembra ove godine i dalje overavaju na isti način - isključivo i samo overom potpisa kod javnog beležnika što, kako tvrde, ne postoji u predlozenim izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Samo ukoliko građani žele da privatnu ispravu, odnosno ugovor, pretvore u javnu, to mogu da urade solemnizacijom koja bi podrazumevala dodavanje posebnog dokumenta koji potvrđuje sadržinu ugovora i potpise.Advokati su već 53 dana u štrajku u celoj Srbiji. Oni u ponedeljak nisu prihvatili predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima i nastavili su protest.

Advokati u celoj Srbji po preporuci AKS tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida eksluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track