SVEČANA PROSLAVA U NIŠU: 70 godina od formiranja padobranskih jedinica u Srbiji!
Foto: V

Sećanje na zaboravljeni bataljon

SVEČANA PROSLAVA U NIŠU: 70 godina od formiranja padobranskih jedinica u Srbiji!

Društvo -
Komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević podsetio je na istorijat padobranskih jedinica na ovim prostorima i posebno na septembar 1944. godine, kada je u Bariju formirana padobranska jedinica, i 1967. godinu, kada je formirana legendarna 63. padobranska brigada

NIŠ - Polaganjem cveća i venaca na spomen-obeležje padobrancima koji su svoje živote položili na branik otadzbine, svečanim strojem pripadnika 63. padobranskog bataljona i demo padobranskim skokovima, u nedelju je na niškom vojnom aerodromu obeleženo sedamdeset godina od formiranja padobranskih jedinica.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni general Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević, predstavnici lokalne samouprave, udruženja padobranaca i letača iz Niša i Novog Sada, MUP-a, SPC, pripadnici rezervnog sastava, veterani i porodice poginulih pripadnika jedinice.

Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije

Komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević podsetio je na istorijat padobranskih jedinica na ovim prostorima i posebno na septembar 1944. godine, kada je u Bariju formirana padobranska jedinica, i 1967. godinu, kada je formirana legendarna 63. padobranska brigada. On je podsetio na učešće padobranaca u zajedničkoj obuci sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja i pružanju pomoći stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, dok je posebno apostrofirao učešće na vojnoj paradi.

Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije

– Svoje sposobnosti padobranci su pokazali i na nedavno održanoj vojnoj paradi u Beogradu, kada su tokom priprema izveli niz zahtevnih skokova na teren malih dimenzija, a na samoj vojnoj paradi izveli padobranske skokove u veoma složenim meteo uslovima i svojom hrabrošću i spremnošću demonstrirali svoje sposobnosti i predstavili lik padobranca i pripadnika Vojske – istakao je general Radivojević.

Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije

Za izuzetno zalaganje i požrtvovanost tokom realizacije padobranskih skokova na vojnoj paradi, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković nagradio je zastavnike Miroljuba Janićijevića, Sinišu Mićića i Dušana Panića i starije vodnike prve klase Darka Kačavendu i Vladimira Kržalića, dok je za doprinos unapređenju i promovisanju vojne padobranske službe zvanje „Počasni instruktor padobranstva“ dodelio episkopu slavonskom Jovanu (Ćulibrku) i zastavniku prve klase u penziji Goranu Todoroviću.

Brigadni general Ilija Todorov i predstavnici veterana 63. padobranske brigade otkrili su spomen-ploču na ulasku u spomen-sobu, u slavu padobranaca koji su svoje živote položili na branik otadzbine u periodu od 1944. do 1999. godine.Povodom značajnog jubileja naših padobranaca, delegacija Specijalne brigade odlazi u ponedeljak u Gravinu, u Italiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track