Torlak: Do vakcine protiv gripa već krajem nedelje
Foto: Thinkstock

Podela u toku

Torlak: Do vakcine protiv gripa već krajem nedelje

Društvo -
U Srbiji je danas počeo nadzor nad virusom gripa, koji će trajati do kraja sezone

BEOGRAD - Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeo je distribuciju vakcine protiv sezonskog gripa i one će u pojedinim domovima zdravlja biti dostupne već krajem sedmice.

Direktorka instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković rekla je danas da je "distribucija vakcine protiv sezonskog gripa počela u petak i biće završena po planu raspodele".

U Srbiji je, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), danas počeo nadzor nad virusom gripa, koji će trajati do kraja sezone.

"Epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine. Registruje se povećanje učestalosti obolevanja od respiratornih infekcija, čemu su doprineli hladnije vreme i povratak dece u školu", izjavila je juče epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dr Bojana Grgić.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd je rečeno da bi vakcinisanje protiv gripa u pojedinim domovima zdravlja moglo da počne krajem ove sedmice. Sastav vakcina će, prema preporukama SZO, biti potpuno isti kao za prethodnu sezonu.

"Na teritoriji Beograda su tokom protekle sedmice registrovana svega četiri slučaja oboljenja sličnih gripu. U isto vreme su prijavljena i 19.022 obolela od akutnih respiratornih infekcija, što je za 70 odsto više nego u prvoj sedmici septembra", izjavila dr Leposava Garotić Ilić iz ovog zavoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track