TRANSKRIPT SA SASLUŠANJA ŠARIĆA: Uterivao sam dug od Beka!
Foto: Fonet, Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Fonet, Nemanja Pančić

Šta je ispričao na saslušanju optuženi narko-bos

TRANSKRIPT SA SASLUŠANJA ŠARIĆA: Uterivao sam dug od Beka!

Društvo -
Šarić je tokom saslušanja optužio i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića da je od njegovih 5,5 miliona evra kupovao hotele po Vojvodini

BEOGRAD -Optuženi narko-bos Darko Šarić je tokom saslušanja prošle srede, otkrio je da se sastajao sa biznismenom Milanom Bekom i da je od njega uterivao dug za jednog svog prijatelja.

Takođe, Šarić je pričao o saradnji sa vlasnikom Delte Miroslavom Miškovićem, kome je navodno dao novac da kupi hotel u Novom Sadu. Smenjenog načelnika UKP Rodoljuba Milovića optužio je za nameštanje afera Ivici Dačiću i obmanjivanje Aleksandra Vučića, a otkrio je i da mu je nuđena nagodba da optuži premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Ovo su najinteresantniji detalji koje je Šarić izneo tokom jednoipočasovnog saslušanja, a koji su zapisani u službenoj belešci.

Susreti sa Bekom

Šarić je tokom saslušanja priznao da je na beogradskom aerodromu imao sastanak sa biznismenom Milanom Bekom, kog naziva prevarantom. Kako je rekao, sa njim se sastao da bi uterao dug za jednog prijatelja kog je Beko prethodno nasamario.

"Tu je i Beko upetljan za neke stvari, ali, eto, da to ne širimo sad. On je jedan prevarant koji je nasamario mog druga, a ja sam išao da naplatim taj dug. Našli smo se, recimo, na aerodromu, gde nas je videlo 15 ljudi, pa ne može da kaže da se nije našao sa mnom", navodi se u službenoj dokumentaciji.

On je u daljem saslušanju tvrdio kako su ga preko Bekovih "Večernjih novosti" medijski pripremali.

"Beko poseduje "Novosti". Preko tih novina su me provlačili i bez imena medijski pripremali. Jesam li pobegao u Crnu Goru? Nisam. Tek kad sam dobio informacije od Dragana Dudića Frica da me ne žele ni slobodnog, ni uhapšenog, ja sam naravno pobegao. Pa mislim smrznutog, ne znam kakvog me žele? To su oni, znate, misterija, tajna služba Srbije, ali konkreto, to je Milović", rekao je Šarić.

Saradnja s Miškom

Šarić je tokom saslušanja optužio i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića da je od njegovih 5,5 miliona evra kupovao hotele po Vojvodini.

"Pa od tih para kupljeni su hoteli po Novom Sadu, ali to sada nema veze, zato što je to Mišković. Sad je on čist, a ja sam najgori. On je državni prijatelj, a ja neprijatelj. Nisam hteo na suđenju da ga pominjem javno jer čovek ima svoje nevolje, ali ga lično nimalo ne cenim. Smatram ga nulom od čoveka, namestio mi je mnoge ljude i mog prijatelja. Sina mu cenim, jer se družio s mojim bratom... E sad, logično pitanje je zašto su prljave ove druge pare (misleći na mito od 7.420.000 evra) ako nisu ovih 5,5 miliona koje je uplatio Mišković", napomenuo je Šarić.

Roćkove spletke

Govoreći o bivšem načelniku UKP Rodoljubu Miloviću, kog je na saslušanju nazvao Papaja, Šarić ističe da mu je Fric davao mito i da ga zato smatra korumpiranim i pokvarenim čovekom.

"Pa on je samog ministra Dačića ucenjivao. Recimo, Dačić je sa Mišom Bananom bio na odmoru u Marbelji. Njegova žena i Mišina devojka, koju ja znam, Jasna, one su se slikale tamo... Šta je imao Dačić da krije, nije ništa radio, niti ga ja poznajem, niti mi je šta rekao. Ne znam ni (njegovog bivšeg savetnika) Branka Lazarevića. Evo kako je Dačića ucenjivao. Kad su došli da pretresu Mišu, našli su te slike. Ta Marbelja je bila 2008. godine kad je izabran Dačić i kad je on odlučivao hoće li u vladi biti Demokratska stranka. Otišli su tamo, bili su prijatelji i sramota je kako je dozvolio jedan ministar da ga ucenjuje jedan đilkoš, ovaj Papaja. To je jedna kukavica i monstrum. Nazivao je Dačića krmetom", tvrdi Šarić.

Kako dalje ističe, Milović nije "pakovao" priče samo bivšem ministru policije, već je u nekoliko navrata obmanuo i premijera Aleksandra Vučića.

"Sadašnji premijer, a tadašnji prvi potpredsednik i koordinator svih službi je 2013. godine najnormalnije najavljivao moje hapšenje. Tada su meni nudili nagodbe, a njega obmanuli (da ću biti uhapšen). Rekli su da ja pristajem na te njihove prljave dogovore. Ko zna kako to posle prenose i ko je sve imao interes oko mene, ne ulazim u to. Ali ja nisam pristajao i nisam želeo da lažno optužujem ljude. Premijera je Papaja informisao o svemu. Ono za Vučićevog sina, što se dešavalo, pokazalo je da Milović nije čovek".

Nagodba za Mila

Šarić je istakao i da su mu iz policije nudili da lažno optuži crnogorskog premijera Mila Đukanovića kako bi mu zauzvrat garantovali da će dobiti kraću kaznu.

"Rekli su mi pismeno - dva puta razmisli, a usmeno preko doušnika su mi nudili nagodbu bilo šta da kažem. Trebalo je da optužim Mila Đukanovića i njegovog brata za bilo šta. Pranje novca, informacije o ubistvu Ive Pukanića, ma svašta. Makar i da je bio na žurci sa mnom. Kasnije su mi nudili da dobijem 10 godina robije da potpišem sporazum o krivici, preko Čumeta, i to usmeno. Meni je drug poslao pismo, a Čume je trebalo da mi bude garancija. Kad sam čuo da preko njega ide, rekao sam samo - nula godina. Bolje mi je da umrem nego da s njim nešto imam".

Čume prevarant

Komentarišući medijsku hajku koja se vodila protiv njega, Šarić je napomenuo da je Ljubiša Buha Čume svojim delovanjem pomogao u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

"Prema mojim saznanjima, on je doprineo da premijera ubiju tako što je govorio da ga Đinđić štiti, a prevario ove za mašine. Neverovato je to da jedan đilkoš napravi državu budalom", rekao je Šarić.

Fric mi priznao da je podmićivao Roćka

Šarić je u prisustvu advokata Radoslava Baćovića i Dejana Lazarevića svedočio i o sastanku Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, policije i saradnika Dragana Dudića Frica. Govorio je o dešavanjima s Jelove gore, napominjući da je sve saznao direktno od Frica.

"Fric mi je priznao da je Miloviću u više navrata isplatio 1.250.000 evra, a novac je uvek uplaćivan u kešu. Ne objašnjava on meni svrhu. Ide, kaže, da se dogovori da njemu ne dignu optužnicu. Tada mi nije rekao njegovo ime, ali mi je posle pričao da je on legenda, bog i batina u medijima. Pričao mi je da mu je pare davao preko posrednika, a da su mu oni rekli da će novac biti uplaćen u humanitarne svrhe. E to se sećam jer mi je bilo smešno", rekao je Šarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track