TRUDNICA NIJE ISPOŠTOVALA PROCEDURU: RFZO neće da plati 15.000 evra bolnici u Splitu!
Foto: Reuters

Prevremni porođaj Beograđanke u Hrvatskoj

TRUDNICA NIJE ISPOŠTOVALA PROCEDURU: RFZO neće da plati 15.000 evra bolnici u Splitu!

Društvo -
RFZO smatra da je Mirjana Kovačević Stojadinov koja se prevremeno porodila zloupotrebila bolovanje tako što je napustila prebivalište, odnosno boravište bez saglasnosti lekarske komisije i da fond na sebe ne može preuzeti obaveze plaćanja

BEOGRAD - Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da Mirjana Kovačević Stojadinov, koja za porođaj u Splitu mora da plati 15.000 evra, nije imala potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu i da fond na sebe ne može preuzeti obaveze plaćanja.

Kovačević Stojadinov, kako su preneli beogradski mediji, neplanirano se porodila u Splitu u sedmom mesecu, beba se još nalazi u inkubatoru i splitska bolnioca traži od porodice garantno pismo da će RFZO platiti troškove od 15.000 evra, što je prvostepena komisija odbila.

U RFZO objašnjavaju da troškove korišćena zdravstvene zaštite u inostranstvu snose samo uz potvrdu koja se izdaje na osnovu mišljenja izabranog lekara da osigurano lice ne boluje od akutnih ili hroničnih oboljenja uključujući i trudnoću.

"Uvidom u matičnu evidenciju RFZO utvrđeno je da se Mirjana Kovačević Stojadinov nalazila na bolovanju zbog rizične trudnoće pa joj se u skladu sa Zakonom ne bi mogla izdati potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Kovačević, objašnjavaju iz RFZO, nije mogla da otputuje iz mesta prebivališta ni u drugi grad u Srbiji bez dozvole stručno-medicinskog organa matične filijale odnosno RFZO, a što je učinila.

"Imenovana je otišla u inostranstvo bez potvrde o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, koja joj po zakonu ne bi mogla biti izdata zbog trudnoće, te je istovremeno zloupotrebila bolovanje tako što je napustila prebivalište, odnosno boravište bez saglasnosti lekarske komisije. Navedeno postupanje imenovane ima za posledicu i gubitak drugih prava iz zdravstvenog osiguranja", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da su zakonom i podzakonskim aktima utvrđena prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja se ostvaruju u tačno propisanom postupku, te svako postupanje suprotno odredbama zakona predstavlja njegovo kršenje i otvara mogućnost za razne zloupotrebe.

"Zakon o zdravstvenom osiguranju je upravo i regulisao ovakve situacije, kako bi sprečio zloupotrebe", navode u RFZO i dodaju da fond na sebe ne može preuzimati obaveze i odgovornosti u slučaju neodgovornog ponašanja osiguranog lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track