U porodilištima od danas novi jelovnici i bolja hrana
Foto: Shutterstock

Radna grupa Ministarstva zdravlja

U porodilištima od danas novi jelovnici i bolja hrana

Društvo -
Trudnice i porodilje trebao bi ubuduće da imaju tri glavna obroka u porodilištu - doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine

BEOGRAD - U porodilištima u Srbiji od danas trudnice i porodilje imaće bolju ishranu, jer se jelovnici moraju prilagoditi smernicama za unapređenje ishrane koje je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja.

Trudnice i porodilje trebao bi ubuduće da imaju tri glavna obroka u porodilištu - doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine.Hrana mora da bude dovoljna kalorijski i da pri tom budu zadovoljene osnovne potrebe za belančevinama, mastima, ugljenim hidratima - glavnim gradivnim materijama koje čine pravilnu i uravnoteženu ishranu.

Smernice za unapredenje ishrane u porodilištima objavljene su na sajtu Ministarstva zdravlja, a kao primer jelovnika za jedan dan navedeno je da se za doručak služi biljni čaj, integralni hleb, kuvano jaje, mladi beli sir i sveža salata, a za užinu sveža jabuka i integralno pecivo.

Za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb, za drugu užinu puding, dok bi za večeru služili jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.

Porodilje i trudnice u Srbiji nedavno su na društvenim mrežama objavile slike kakva se hrana servira u porodilištima, a portal bebac.com u otvorenom pismu Vladi Srbije zatražio je da u porodilištima obezbede kvalitetniji obroci.

Reagovalo je Ministarstvo zdravlja formiranjem posebne radne grupe za izradu novog jelovnika za porodilje i trudnice koji bi podrazumevao da hrana bude raznovrsna, ukusna i da zadovoljava sve nutritivne vrednosti.Za sprovođenje smernica za ishranu u porodilištima koje je dalo Ministarstvo zdravlja odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova i one su za njih obavezujuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track