UNS pozvao poslanike da podrže opstanak lokalnih medija

Saopštenje

UNS pozvao poslanike da podrže opstanak lokalnih medija

Društvo -
UNS ponovo poziva narodne poslanike da podrže amandman koji predstavlja jedinu šansu za opstanak lokalnih i regionalnih medija kada se država povuče iz vlasništva, navodi se u saopštenju UNS-a

BEOGRAD- Udruženje novinara Srbije (UNS) razočarano je odlukom vlade da ne prihvati brojne amandmane koji su mogli da poboljšaju predloge medijskih zakona, a posebno predlog da opštine i gradovi za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja izdvajaju najmanje dva odsto budžeta.

"UNS ponovo poziva narodne poslanike da podrže amandman koji predstavlja jedinu šansu za opstanak lokalnih i regionalnih medija kada se država povuče iz vlasništva", navodi se u saopštenju UNS-a. To udruženje je apelovalo i na Vladu Srbije da preispita odluku kojom je odbacila amandman UNS-a sa obrazloženjem da bi opredeljivanje iznosa kojim bi lokalne samouprave trebalo da finansiraju medije "značilo zadiranje u njihova ustavna prava".

"UNS ponovo podseća Vladu i poslanike da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka i iz budžeta opština i gradova u tačno propisanom iznosu, što za narodne poslanike i Vladu nije predstavljalo "zadiranje u ustavna prava lokalne samouprave"", naveo je UNS. To udruženje je istaklo da, ako ne bude propisan minimalan iznos za projektno finasiranje, preti opasnost da se, posle privatizacije, nastavi opšti pomor lokalnih medija od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije.

"UNS smatra da još uvek nije kasno da se prihvatanjem ovog amandmana izbegne odumiranje lokalnog informisanja, posebno imajući u vidu činjenicu da bi, ukoliko ne bude propisan minimalan iznos za projektno finansiranje medija, lokalne vlasti imale u rukama jak ucenjivački potencijal", naveo je UNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track