UHAPŠEN: Direktor užičkog Vodovoda na saslušanju!
Foto: Kurir Štampano

Reagovali tužilaštvo i policija

UHAPŠEN: Direktor užičkog Vodovoda na saslušanju!

Društvo -
Zbog vode zatrovane bakterijama i crvima priveden Dragan Simić. Sumnjiči se za krivično delo izazivanja opšte opasnosti

UŽICE - Osnovni javni tužilac u Užicu Vukašin Vujičić naložio je juče kasno po podne pripadnicima policije u Užicu privođenje, zadržavanje i saslušanje Dragana Simića, direktora JKP „Vodovod‘‘ iz Užica.U saopštenju tužilaštva direktoru „Vodovoda‘‘ na teret se stavlja osnovana sumnja da je počinio krivično delo izazivanja opšte opasnosti „u pogledu neobezbeđenja opreme i objekata, odnosno vodovodne infrastrukture kojom se dovodi voda s vodozahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode na Cerovića brdu“.Klupko se odmotava- Pored toga, Simiću se na teret stavlja i odluka da se kontrola pijaće vode u vodovodnoj mreži sa četiri puta mesečno, kako je bilo u periodu od februara do maja 2014. godine, od tada sprovodi dva puta mesečno - navode u tužilaštvu.Ovim činom počinje da se odmotava klupko i otkrivaju putevi kojima su opasne cijanobakterije i crvi nematode zagadili Sušička vrela u čajetinskoj opštini, s kojih vodu pije 70.000 Užičana.

Sramota... Užičani su juče čekali u redovima za pijaću vodu
Sramota... Užičani su juče čekali u redovima za pijaću vodu

Samo nekoliko sati pre hapšenja Simić je za Kurir izjavio da ne oseća odgovornost.- Mi smo u „Vodovodu“ učinili sve što smo mogli. Kontrolisali smo vodu na svakih 15 dana i do ove situacije ona je bila dobra. Ventil o kome svi pričaju je ispravan i to je sada ispolitizovano. S druge strane, da je neko neovlašćeno otvorio ventil, došlo bi do povećanja pritiska u sistemu i to bi uređaji u fabrici vode zabeležili. Naša pretpostavka je da su alge dospele u izvor spiranjem okolnog zemljišta posle obilnih kiša ili podzemnim vodama iz jezera Vrutci - rekao je Simić.Već četiri dana Užičani nemaju vodu za piće, a Saša Milošević, gradonačelnik Užica koji je ostavku podneo još pre pola godine (novi čelnik grda još nije postavljen i ne zna se kad će biti prim.aut.), juče je na naše pitanje da li oseća odgovornost i šta će tim povodom uraditi bio kratak:- Naravno da osećam odgovornost. Ja sam najodgovorniji. Ali sada je važno da narod dobije vodu, a posle ćemo insistirati da svi koji su krivi budu kažnjeni - kaže on.Ugroženi pacijentiDržavni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da u Užicu sada nema registrovanih crevnih niti kožnih infekcija a da je za 137 pacijenata dijaliza obezbeđena u centrima od Prijepolja i Sjenice do Kraljeva, Čačka i Loznice.- Svaka čast ljudima iz bolnice, obezbedili su nam prevoz u Čačak, ali ja sam bolestan, iscrpljen, teško dođem od stana do bolnice, a ne do Čačka. Ovo je za mene teško mučenje i sve teže podnosim odlaske na dijalizu u Čačak - kaže jedan od pacijenata iz Užica.

Velimir IlićU SLIVU IZVORIŠTA 60 KLANICAVelimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, juče je posetio Užice.- Nisam mogao da verujem da je ventil u Staparima koji odvaja kontaminiranu, zagađenu vodu iz Vrutaka od one sa Sušičkih vrela neobezbeđen. Neshvatljivo je da u pet meseci nije urađena sanitarna zaštita Sušičkih vrela, a u slivu izvorišta je više od 60 klanica - rekao je Ilić i istakao da će istrajati da se krivci kazne.

Zavod za javno zdravljeNEMA VIŠE BAKTERIJA U VRELIMAZavod za javno zdravlje u Užicu saopštio je da u uzorku vode sa Sušičkih vrela koji je uzet ranije juče više nema cijanobakterija, a da je brojnost nematoda pala na 15 na pet litara vode. Kako su naveli, cijanobakterija nema više ni u sirovoj vodi na postrojenju za preradu.- Svi navedeni podaci ukazuju da je reč o kratkotrajnom akcidentu. U narednom periodu neophodno je intenzivirati ispiranje gradske mreže - saopštio je Zavod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track