ŽIVELA SRBIJA: Novi potporučnici položili zakletvu otadžbini!
Foto: Printskrin

Prvi činovi

ŽIVELA SRBIJA: Novi potporučnici položili zakletvu otadžbini!

Društvo -
U prve oficirske činove biće promovisano 220 kadeta i kadetkinja 135. klase Vojne akademije i jedan kadet koji je Vojnu akademiju završio u Grčkoj
1 / 36 Foto: Printskrin

BEOGRAD - Svečanost promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održava se danas u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine.

U prve oficirske činove, ukazom predsednika Srbije, biće promovisano 220 kadeta i kadetkinja 135. klase Vojne akademije i jedan kadet koji je Vojnu akademiju završio u Grčkoj.

18.40 - Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, kojoj je prethodilo pevanje državne himne "Bože pravde", večeras je završena svečana promocija najmlađe klase oficira Vojske Srbije.Najmlađoj generacija potporučnika dobijanje prvog oficirskog čina, čestitao je i pilot aviona "mig 29" Dejan Janković, tokom naleta iznad platoa kod Doma Narodne skupštine.

18.39. Kadeti otpevali himnu bože pravde posle čega je usledio nalet aviona Mig 29

18.24 - Posle okončanja defilea kadeta i novopromovisanih potporučnika odred garde izvodi egzercir za prisutnu publiku.

18.19 - U toku defile kadeta i novopromovisanih potpručnika Vojske Srbije koje nadleću školsko-borbeni avioni supergaleb G-4 i helikopteri gazela.

17.53 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas pripadnicima najmlađe generacije oficira dobijanje prvog čina, uz poruku da Vojska obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu. Nikolić je istakao da to što Vojska Srbije nepokolebljivo i hrabro stoji na bedemima odbrane od svakog ugrožavanja obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu. Vojska Srbije time obezbeđuje osnovne uslove građanima da mirno žive i doprinose sadašnjosti i budućnosti otadžbine, dodao je Nikolić.

Podsetivši da se ove godine obeležava godšnjica Prvog svetskog rata, Nikolić je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije umeti da slede put heroja sa Cera, Kolubare...od pre jednog veka.Prema rečima Nikolića, razlika u odnosu na pretke jeste u tome što ovoga puta, sva hrabrost i umeće mladih oficira, ne treba da bude usmerena na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi.

"Vi koji počinjete svoju karijeru sledeći slavnu tradiciju predaka, vi - najmlađi potporučnici naše Vojske, dorasli ste tom zadatku", poručio je Nikolić najmađoj generaciji oficira.

On je poručio građanima da je državno rukovodstvo ponosno što Vojska Srbije uživa njihovo veliko poverenje i da će "kapaciteti države i ubuduće biti usmereni na čuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije, uz razumevanje aktuelnih društvenih tokova, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu.

"U uslovima složenih bezbednosnih izazova današnjice, Vojska Srbije održava i unapređuje svoje operativne i funkcionalne sposobnosti kako bi u svakoj situaciji bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje poverenih misija i zadataka", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije jednako je spremna da se suprotstavi i svim izazovima koji prete u mirnodopskim uslovima i ona je "snažan i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa"

Nikolić je naglasio i da Vojska Srbije svoje resurse koristi na dobrobit građana nastojeći da im bude od pomoći u svakoj nevolji koja ih može zadesiti podsetivši i na pomoć pripadnika Vojske građanima prilikom majskih poplava.

On je rekao da "samo slobodni i sigurni možemo da napredujemo kao država i društvo" a da se "izgradnja efikasne i profesionalne vojske osposobljene za izvršavanje svih misija i zadataka, ostvaruje i saradnjom sa drugim armijama"

Nikolić je naglasio i da put Srbije ka pridruživanju EU, kao i tesna saradnja sa svim državama sa kojima nas spaja dokazano međusobno prijatelstvo, "daju priliku oficirima naše Vojske da se na profesionalnom nivou susretnu sa kolegama iz mnogih zemalja koje su od nas ekonomski razvijenije"

"Pri svakom dosadašnjem susretu te vrste, oni su pokazali da nimalo ne zaostaju, da prednjače u neophodnim kvalitetima koji odlikuju uspešnog oficira dvadeset prvog veka", istakao je Nikolić.

On je istakao i da su pripadnici Vojske Srbije angažovanjem u mirovnim misijama na više svetskih kriznih žarišta zavredeli brojne pohvale međunarodnih institucija "što je od izuzetne vrednosti za ostvarivanje spoljnopolitičkih interesa naše zemlje".

Prema njegovim rečima, saradnjom sa drugim armijama u procesu uspostavljanja mira u svetu, na najbolji način se promoviše Vojska Srbije, a samim tim i naša zemlja.

"Srbija tako daje nesebičan doprinos globalnom miru i jača sopstveni kredibilitet u međunarodnim odnosima", istakao je predsednik Srbije.Nikolić je naglasio i značaj rada Vojne akademije za oblast obrazovanja Republike Srbije naglasivši ta obrazovna ustanova ima "isti značaj kakav Vojska Srbije ima za stvaranje i očuvanje države Srbije".

On je rekao i da Vojna akademija postoji duže od 160 godina i da je od tada do sada njen prvi i osnovni zadatak stvaranje kvalitetnog oficirskog kadra i da kao članica Univerziteta odbrane, aktivno doprinosi razvoju savremenog, efikasnog i stabilnog sistema vojnog obrazovanja.

"Takav pristup stručnog i posvećenog nastavnog kadra dovodi nas i do današnje organizacije nastave, kada se na brojnim studijskim programima budući oficiri obrazuju na približno isti način kao i njihove kolege iz najrazvijenijih zemalja", rekao je on.Čestitajući u ime svih građana najmlađoj generaciji oficira, on im je poručio: "Nosite ga na ponos svih nas i na ponos naše otadžbine.Živela Srbija!"

" Na prvoj oficirskoj dužnosti suočićete se sa svakodnevinim izazovima, to često podrazumeva za živote ljudi pod vašom komandom kao i odgovornost prema široj zajednici. Siguran dsam da će te se znati suočiti sa svim probleimam i uspešno ih rešavati. Dragai građani srbije ponosni smo što VS uživa poverenje, rekao je Nikolić.

17.46 - Za najbolji uspeh na Vojnoj akademiji predsednik Nikolić oficirskom sabljom nagradio je troje potporučnika : Aleksandra Borovčanina kao prvog u rangu za uspeh 9,84, drugi u rangu Viktor Milenković i kao treća u rangu Milica Radojković.

17.44 - Potopručnici Slavković Stefan 9,63 KOV studijski program Logistika odbrane i Miloš Slavković RV pilot aviona za svoj odličan uspeh su od ministra odbrane Bratislava Gašića nagrađeni pištoljem.

17.42 - Ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića 221 kadet promovisan u čin potporučnika Vojske Srbije

17.35 - Načelnik Vojne akademije Mladen Vuruna rekao da je najmlađa generacija oficira Vojske Srbije, sledeći svoje predake iz 1914. godine, spremna da ispuni sve što Srbija bude od nje tražila, a i da prati savremene svetske trendove.Vuruna je poručio da će Vojna akademija nastaviti i ove godine da podiže nivo vojnog obrazovanja.

"U narednih godinu dana planiramo da otvorimo nove doktorske i master studije neke i na engleskom jeziku, da povećamo broj civilnih studenata, da dovršimo akreditaciju karijernog usavršavanja oficira, da započnemo nove savremene pograme usavršavanja na stategijskom nivou...", rekao je on. Vuruna je naglasio i da u svemu ovom značajno mesto i ulogu imaju i današnji slavljenici - kadeti 135. klase Vojne akademije - budući potporučnici pešadije, oklopnih jedinica, artiljerije, inžinjerije, avijacije...Prema njegovim rečima, najmlađa generacija potporčnika je klasa sa izuzetno visokom prosečnom ocenom koju odlikuju meseci provedeni na obuci i u jedinicama, brojna takmicenja u zemlji i inostrastvu i mnoštvo međunarodnih aktivnosti gde su sa ponosom predstavljali vojsku i zemlju.

Svečanosti, koja se deveti put održava ispred Doma Narodne skupštine, prisustvuje državni vrh, - premijer Aleksandar Vučić i brojni ministri kao i predsednica parlamenta Maja Gojković, roditelji, rodbina i prijatelji oficira, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora,Uz vojne izaslanike, strane vojne delegacije i brojne građane, svečanosti prisustvuje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kao i ministri Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Alreksandr Antić, Zlatibor Lončar.

Najavljen je i nalet aviona Vojske Srbije "G-4 supergaleb" i MiG-29, kao i helikoptera "gazela".Jedinica Garde će izvesti "egzercir" - prikaz veštine rukovanja oružjem, a nastupiće i Reprezentativni orkestar Garde i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Ulice u okolini Doma Narodne skupštine biće zatvorene za saobraćaj motornih vozila od 16:30 do 20:00 sati, parkiranje u njima biće danas zabranjeno već od 07:00 sati, a JKP "Parking servis" će u druge ulice premestiti vozila koja se tu zateknu posle tog vremena.

http://www.youtube.com/watch?v=BkX40mdIYVk
http://www.youtube.com/watch?v=IepzPZS-OyQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track