VALS STUDENTIMA: Vi ste graditelji Srbije i Evrope budućnosti
Foto: Tanjug

Predavanje franucskog premijera

VALS STUDENTIMA: Vi ste graditelji Srbije i Evrope budućnosti

Društvo -
Prošlost ne smete da zaboravite, nijedan njen deo, ali morate da napredujete, a znam da za to imate puno snage i volje, istakao je premijer Vals

BEOGRAD - Srbija i Francuska imaju zajedničku prošlost, ali i budućnost - a to je Evropa, izjavio je danas u Beogradu francuski premijer Manuel Vals, uz poruku da ta budućnost pripada mladima i da oni treba da je grade.

"Prošlost ne smete da zaboravite, nijedan njen deo, ali morate da napredujete, a znam da za to imate puno snage i volje", rekao je Vals obraćajući se studentima tokom predavanja koje je održao u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

"Ja imam veru u Srbiju, isto kao što je i Francuska imala 1914. kada je Srbiji pružila svoju ruku", istakao je premijer Francuske. On je ponovio da ekonomska saradnja Francuske i Srbije nije na nivou naših prijateljskih odnosa i ocenio da mladi treba da učestvuju u projektima razvoja te saradnje.

Podsetivši da tradicija razmene studenata između dve zemlje seže još iz perioda Prvog svetskog rata, Vals je izrazio želju da se broj srpskih studenata u Francuskoj utrostruči do kraja decenije i naveo program "Erazmus" kao dobar način da se pospeši mobilnost mladih.

"Evropska unija, koju često kritikujemo, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, dosta toga pruža mladima, naročito kad je reč o mobilnosti, a mladi su toga često i svesniji nego njihovi roditelji", primetio je on.

"Vi treba da vodite zemlju ka Evropi, a za to danas imate moćna sredstva kakva ranije nisu postojala - društvene mreže. Vi ste graditelji Srbije i Evrope budućnosti", poručio je Vals mladima.Francuski premijer je napomenuo da je svestan sumnji koje postoje u našoj zemlji kad je reč o evropskim integracijama, s obzirom na istoriju Srbije i regiona i "rane koje još nisu zarasle".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track