VATIKAN U BIZNISU IZ KRVI: Milion dolara investirao za čuvanje matičnih ćelija
Foto: Fonet Ap

Njuzvik istražuje

VATIKAN U BIZNISU IZ KRVI: Milion dolara investirao za čuvanje matičnih ćelija

Društvo -
Obelodanjivanje informacije o ovoj investiciji, izazvao je veliku buru u javnosti, naročito jer je reč o prvom ovakvom ugovoru koji je sklopljen sa privatnom kompanijom, sa ciljem uanpređenja istraživanja upotrebe matičnih ćelija

Rad sa matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, a ne embriona, podržava i Opus dei, što je rezultiralo unosnom saradnjom sa Vatikanom, koji je uložio milion dolara u NeoStem, biofarmaceutsku kompaniju koja se bavi lečenjem matičnim ćelijama.

Naime, investicija je usledila posle konferencije o ovom vidu lečenja, u Vatikanu 2011. godine.

Obelodanjivanje informacije o ovoj investiciji, izazvao je veliku buru u javnosti, naročito jer je reč o prvom ovakvom ugovoru koji je sklopljen sa privatnom kompanijom, sa ciljem uanpređenja istraživanja upotrebe matičnih ćelija.

Grupa od 350 stručnjaka, političkih ličnosti, sveštenika, ambasadora okupila se na tri dana kako bi upoznali širu javnost sa slabije poznatim načinom lečenja zrelim matičnim ćelijama, a koji su se sastali i sa Papom Benediktom XVI.

NeoStem ima za cilj da postane jedini izvor koji sakuplja, čuva i proizvodi zrele matične ćelije. Na konferenciji održanoj u Vatikanu, Robin Smit, direktor kompanije NeoStem je dao prednost istraživanju zrelih, pre nego matičnih ćelija embriona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Fokus je na napretku svih vrsta terapije matičnim ćelijama, kako kod embriona, tako i kod odraslih, ali mislim da su zrele ćelije sigurnije i da će se njihovo istraživanje odvijati brže. Danas postoji više od 70 bolesti koje se leče zrelim matičnim ćelijama, ili se koriste u njihovoj prevenciji", navodi doktor Smit.

Sledeće godine, 2012. konferencija o matičnim ćelijama je trebalo da bude održana u Vatikanu, ali je otkazana. Navodno, jedan broj istraživača je bojkotovao konferenciju, dok je, prema zvaničnoj verziji, bilo premalo učesnika.

Podsetimo, srpsko izdanje Njuzvika je pokrenulo temo o izgradnji prva javna banka matičnih ćelija, čime se neće ostaviti prostor za profitiranje inostranih privatnih banaka na čuvanju krvi iz pupčanika novorođenčadi. Od 2007. godine, u našoj zemlji posluje čak 12 takvih inostranih privatnih banaka, a bilo ih je i 15.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track