REAKCIJE ČITALACA: Lažne SMS poruke stižu noću i ujutru, računi po nekoliko hiljada evra!
Foto: YOUTUBE

Oprez

REAKCIJE ČITALACA: Lažne SMS poruke stižu noću i ujutru, računi po nekoliko hiljada evra!

Društvo -
U ovom slučaju poruke, koje su napisane i ćirilicom stižu pre svega iz Obale Slonovače i Estonije, a oni koji su pozvali sumnjive brojeve ostali su bez veće sume novca na računima

BEOGRAD - SMS prevara na koju je Kurir upozorio svoje čitaoce nije novina i prisutna je već godinama ne samo u Srbiji, nego i mnogim zemljama sveta. U ovom slučaju poruke, koje su napisane i ćirilicom stižu pre svega iz Obale Slonovače i Estonije, a oni koji su pozvali sumnjive brojeve ostali su bez veće sume novca na računima

Kako se može videti na raznim sajtovima i forumima koji se bave prevarama, da bi neko ovo izveo neophodno je da poseduje neki softver na kompjuteru koji omogućava masovno slanje SMS uz najosnovnije prekrivanje IP adrese i nekoliko lažnih ličnih karti kako bi se novac mogao podići na šalterima pošta.

Inače, zanimljivo je da se ove SMS poruke dobijaju noću ili rano ujutru. Na svu sreću prevara je na vreme otkrivena, što u svojim komentarima konstatuje većina posetilaca Kurirovog portala...evo nekih najzanimljivijih komentara

VUJADIN JEREMIC

Dobio sam ovu poruku, pomislio da nekome zaista hitno trebam i pozvao! Ne znam da li mi je napravilo veci racun videcu ali molim SLUZBU ZA VISOKOTEHNOLOSKI KRIMINAL da OTKRIJE ko je ovo i da isteramo do kraja. Ako je i na kraju sveta da se raspise poternica za prevaru. Da bar neku satisfakciju imam i vidim ko je ODGOVORAN!

RikiKevi danima vec stizu poruke sa +225 da se hitno javi. Proverim na netu i vidim da je Obala Slonovace u pitanju, a poruke pisane cirilicom. Naravno, nije odgovorila jer su nam i ranije stizale takve poruke. Sta je tacno u pitanju i ko, jel zna neko?DardaneliSamo maloumnik može uopšte da nasedne na formu poruke: Zovi me, TO JE HITNO! Ili uopšte, sa tih inergaliktičkih pozivnih brojeva...

Nada Opačić To je jos dobro. Samo 500 dinara. To ovdje vec par mjeseci kruzi. Ovdje se racuni penju do 10.000 eura. Izaslo u novinama. A osobno sam procitala poruku. Znaci ne javljati se na nepoznate brojeve.ma koliko im je hitno.AleksandarAko nekome hitno trebate, taj ce vam reci ko je, osloviti vas po imenu, a osim toga ako nemate nikog u nekoj tamo zemlji, zasto biste odgovarali na poruku iz te zemlje. Bio sam u romingu, dobio poruku ko zna odakle, obrisao je. Ni odgovorio, ni pozvao.

BobaObzirom da ne da nemamo Sluzbu za visokotehnoloski kriminal za koju doduse zna samo direktor policije, nego sem na papiru nemamo ni Odeljenje, bio bi red od mobilnih operatera da poruke sa odredjenim prefiksima blokiraju kako bi zastitili klijente.

dulenceupravo sam i ja dobio ovakvu poruku..kako nasi operateri ne mogu da blokiraju ove brojeve i ispitaju ceo slucaj???nego bas ih briga i oni trljaju ruke jel deo profita ide i njima zbog samog poziva!!! sve mangup do mangupa gospodo!!!kako sad toHm, uvecace se racun za 500 ili vise dinara, a naplatice nam tu uslugu nas domaci operater?! Znaci, ili nas domaci operater zaradjuje na nasoj prevari, ili je on sam direktno kao prva ruka prevaren-hakovan pa stetu koja je naneta njemu naplacuje, izmiruje preko nas. Prosta matematika, lopovluk. Hvala Kuriru za info..

AlasBaš zanimljivo. Kako je moguće da ti neko naplati iz inostranstva, kad ti plaćaš domaćem operateru? Jednostavno nije moguće da oni nisu uključeni u priču...!!!TijanaI meni, mom suprugu i sinu je stigao taj sms. Shvatila sam da je u pitanju masovna prevara velikih razmera. Apelujem na policiju da se podhitno udje u trag izvrsiocima ovog krivičnog dela! Mnogi naivni gradjani bice prevareni ako se ovim prevarantima ne stane na put.bratanacDobili i ja i supruga gomilu SMS-ova, neki čak iz Azije i Afrike...Tako to ide kad mobilni operater posluje u pola sveta, pa haker mogu da rade šta hoće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track