VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Ruski i nemački ambasador zajedno u Kragujevcu
Foto: Tanjug

Sećanje na stravičan zločin

VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Ruski i nemački ambasador zajedno u Kragujevcu

Društvo -
Koliko god godina da prođe od streljanja, svaki put kada je Veliki školski čas kao da se tog časa tragedija dešava, rekao je predsednik Nikolić
1 / 5 Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - U kragujevačkim Šumaricama, kraj spomenika "Peto tri" danas je održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, u znak sećanja na streljanje đaka, profesora i građana Kragujevca u Drugom svetskom ratu, kome je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Koliko god godina da prođe od streljanja, svaki put kada je Veliki školski čas kao da se tog časa tragedija dešava", rekao je Nikolić novinarima posle muzičko scenskog prikaza u Šumaricama. Nikolić je istakao da mu je drago što odavanju pomena straljanima prisustvuje veliki broj dece koja su došla da saznaju istinu i našu tešku prošlost.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i Srbija ove godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u tom gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

Na Velikom školskom času, beogradski i kragujevački glumci izveli su muzičko-scenski program sačinjen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.Izbor delova iz poema i drama, izvedenih u protekle tri decenije na Velikom školskom času, priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Velikom školskom času prisustvovali su i vence kraj spomenika "Peto tri" položili pored predsednika Nikolića i predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, ambasadori Nemačke, Rusije, Belorusije, Slovačke i Palestine, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, delegacije 14 gradova pobratima Kragujevca, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, među kojima i potomci streljanih.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu. Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacija tokom oktobra. Ruski i nemački ambasador zajedno na "Velikom školskom času"Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je danas novinarima u Kragujevcu da je puka slučajnost što je stajao pored ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina na manifestaciji "Veliki školski čas"."Naravno mi smo u dobrim odnosima, iako Nemačka i Rusija imaju različitu poziciju i mišljenje po pitanju Ukrajine", rekao je Vilhelm i dodao da su sovjetski vojnici oslobodili Beogard i da je, kako je rekao, "ovde značajna njihova uloga".Svakako, dodao je ambasador, da smo dobri prijatelji i da održavamo dobre međuljudske odnose.

Na pitanje novinara kako doživljava manifestaciju "Veliki školski čas", Vilhelm je rekao da je za njega to momenat koji ga pokreće i prilika da se podseti na tragediju koju su nemački vojnici počinili nad nedužnim civilima pre 73 godine kada su usmrtili više hiljada građana."Ovo je i prilika kada mi postajemo prijatelji", rekao je Vilhelm i podsetio da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU. Ovo je momenat, dodao je ambasador, kada nastaju bliska prijateljstva i to je poruka ove manifestacije.

Ambasador Vilhelm je istakao i da je prošlo 73 godine otkako su nemački vojnici ubili nedužne civile u Kragujevcu."Dolazim svake godine i smatram da je ovo moja lična obaveza", naveo je Vilhelm prilikom polaganja venaca. Vence su osim predsednika Nikolića i nemačkog ambasadora, položili i delegacija Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnici ministarstava rada, odbrane, prosvete, unutrašnjih poslova.Molebanu i Velikom školskom času prisustvovali su i ambasadori Rusije Aleksandar Čepurin, Belorusije Vladimir Čušev, Slovačke Jan Varšo i Palestine Mohamer Nabhan. Nacistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu, u znak odmazde za gubitke među nemačkim vojnicima, streljali oko 3.000 civila, među kojima su bili i đaci viših razreda gimnazije i njihovi profesori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track