Verbić Arifiju: Udžbenike na albanskom podeliću prvog dana škole

Ministarstvo prosvete

Verbić Arifiju: Udžbenike na albanskom podeliću prvog dana škole

Društvo -
Predsednik opštine Bujanovac prethodno je obavestio ambasadore da 1. septembra u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, tamo gde se vodi nastava na albanskom jeziku, nema početka školske godine zato što nema udžbenika na albanskom

BEOGRAD - Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi izjavio je danas da 1. septembra u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, tamo gde se vodi nastava na albanskom jeziku neće početi školska godine, jer nema udžbenika na albanskom, a ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će baš on udžbenike podeliti prvog dana škole.

"Rekao bih da je gospodin Arifi pogrešno informisan, a udžbenike na albanskom jeziku đacima kojima su potrebni podeliću u Bujanovcu i Preševu na samom početku školske godine", rekao je Verbić novinarima komentarišući navode koje je prethodno predsednik opštine Bujanovac izneo na prezentaciji Studije o mogućnostima unapređenja nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u osnovnim školama u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Arifi je rekao da je obavestio ambasadore da 1. septembra u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, tamo gde se vodi nastava na albanskom jeziku, nema početka školske godine zato što nema udžbenika na albanskom jeziku. On je tom prilikom naveo da su albanski đaci do 1990. godine znali bolje srpski jezik. "Ja sam za to da se zna srpski jezik, ali hajde da obezbedimo nacionalnim manjinama početak školske godine kao u celom svetu", rekao je Arifi dodajući da misli da je znanje srpskog jezik kao uslov za zapošljavanje suprotno Ustavu Srbije i međunarodnoj praksi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track