Verbić: Nevažeći semestar na Filozofskom je za mene novina
Foto: Zorana Jevtić

Protesti studenata

Verbić: Nevažeći semestar na Filozofskom je za mene novina

Društvo -
To je zapravo stvar koju treba iskomunicirati sa univerzitetom, istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da je ideja da se semestar na Filozofskom fakultetu proglasi nevažećim za njega novina i stvar koju treba iskuminicirati sa Univerzitetom.

"To je za mene novina da uopšte treba razmatrati. To je zapravo stvar koju treba iskomunicirati sa univerzitetom", rekao je Verbić novinarima odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su sa Filozofskog fakulteta na kome već tri nedelje nastavu blokiraju studenti rekli da postoji mogućnost da se ovaj semestar proglasi nevažećim.

On je rekao da ministarstvo radi na puno poslova u "taksi diplomatiji između studenata i fakulteta" i da pokušava da uredi stvari koji bi trebalo da su već uređenje Zakonom o visokom obrazovanju, ali ih nekako različite strane različito tumače. Prema njegovim rečima, zbog toga je pre dva dana konačno održan sastanak Saveta univerziteta u Beogradu gde su potvrdili svoju saglasnost sa tumačenjem koje dalo resorno ministarstvo, a koje se tiče naplate troškova.

"To je značajan korak ka tome da se uredi sistem finansiranja visokog obrazovanja koje je zapravo suština svega. Kada bi finansiranje visokog obrazovanja bilo transparentnije nego što je danas i kada bi nam bilo svima očigledno šta se naplaćuje i gde onda do ovakvih problema ne bi dolazilo", rekao je Verbić nakon svečanosti povodom završetka projekta Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP.

Navodeći da je to zadatak, da se na tome radi svaki dan i da može da se isprati korak po korak šta ministarstvo radi po tom pitanju, on je ocenio da će to trajati dugo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja