Verbić: Postigli smo dogovor sa predstavincima studenata
Foto: Zorana Jevtić

Ministar o protestima

Verbić: Postigli smo dogovor sa predstavincima studenata

Društvo -
Komentarišući današnje okupljanje studenata ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici, ministar prosvete je ukazao da je reč o malim studentskim grupama koje nisu uspele da na pravi način artikulišu i definišu svoje zahteve

BEOGRAD- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić najavio je da bi vlada trebalo sutra zvanično da potvrdi dogovor koji je to ministarstvo postiglo sa Studentskom konferencija univerziteta u Srbiji (SKONUS).

"Postigli smo dogovor s legitimnim predstavnicima studenata i većina studenata je time zadovoljna", kazao je Verbić komentarišući današnje okupljanje studenata ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

On je ukazao da je reč o malim studentskim grupama koje nisu uspele da na pravi način artikulišu i definišu svoje zahteve. "Ja ne bih tome pridavao pažnju", rekao je Verbić i pred kamerama pokazao rukom ispisane zahteve koje je prošli put ta studentska grupa predala. Predstavnici Studentskog fronta kazali su za agenciju Beta da su počeli neformalni pregovori s predstavnicima Ministarstva.

"Pregovori su ispred, neće ni da nas puste unutra, ministar (Srđan) Verbić ne želi da pregovara sa nama, poslali su nam zamenika ministra i sekretare", kazao je sekretar Studentskog fronta Marko Šović. Studenti su ponovili svoje zahteve sa protesta koji je održan 15. oktobra. Oni zahtevaju vraćanje šest ispitnih rokova, da se produžena godina (apsolventski rok) finansira iz budžeta kao i do sada, da se ne smanjuju kvote za budžet za master studije i da se odustane od ograničenja roka za završetak studija.

Šović je kazao da je protest organizovan u saradnji sa Savezom studenata Beograda, da je na današnji protest došlo 200 ljudi i da se očekuje dolazak studenata Ekonomskog fakulteta. Ranije je Ministarstvo saopštilo da je opravdan zahtev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. godine, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija. Postignut je dogovor i da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. godini ostane pet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track