VEROVALI ILI NE: Srpski ugostitelji još moraju da nose borosane?!
Foto: Printskrin

Paradoksalni propisi

VEROVALI ILI NE: Srpski ugostitelji još moraju da nose borosane?!

Društvo -
Ako bi se inspektor ponašao u skladu s važećim pravilnikom, ugostitelj koji ne nosi propisanu obuću morao bi da trpi sankcije. S druge strane, totalno je nelogično da insprektori postupaju u skladu s takvim pravilnikom

BEOGRAD - Nakon dodošenja zakona u Srbiji se veoma često kasni s usvajanjem pratećih dokumenata, uredbi i podzakonskih akata, koji u suštini omogućavaju njihovu primenu, kaže Jelena Bojović iz NALED-a, ističući da postoje zakoni čiji prateći dokumenti potiču iz devdesetih.

"Tako još postoji pravilnik u kojem piše da je obaveza ugostitelja da nosi 'borosane', koje se, inače, više nigde ne proizvode. Ali, bez obzira, to je pravilnik, tako da ako bi se inspektor ponašao u skladu s njim ugostitelj koji ne nosi propisanu obuću morao bi da trpi sankcije. S druge strane, totalno je nelogično da insprektori postupaju u skladu s takvim pravilnikom", navela je Bojović na konferenciji "Sloboda i reforma" koja se održava u hotelu "Metropol".

Upravo takva situacija, dodala je, dovodi do toga da se inspektori generalno ponašaju sasvim različito po istim pitanjima.

Rad inspektora u velikoj meri otežava i tehnička neopremljenost, kaže Bojović i navodi da, na primer, u komunalnoj inspekciji Beograda čak polovina inspektora nema kompjueter "Sve što rade zapisuju po sveskama, tako da je teško videti kada je kontrolisan neki privredni subjetkt", rekla je Bojović, navodeći da gotovo u svim inspekcijama ima nedostataka tog tipa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track