VOZAČI, OPREZ: Nevreme po podne stiže u Srbiju!
Foto: Marina Lopičić

Menja se vreme

VOZAČI, OPREZ: Nevreme po podne stiže u Srbiju!

Društvo -
Kiša, pljuskovi, grmljavina, moguće i nepogode. Maksimalna dnevna temperatura biće 34 stepena

BEOGRAD - U Srbiji će danas u većini mesta biti pretežno sunčano i toplo, a krajem dana očekuje se oblačnost i pljuskovi, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Po podne i uveče biće promenljivo oblačno i nestabilno, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, prvo na zapadu i severu Srbije, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

U Kikindi i Banatskom Karlovcu biće grmljavine, a u Smederevskoj Palanci slabe kiše. Velikom Gradištu preti grmljavina sa kišom, a Dimitrovgradu samo grmljavina. U ostalim gradovima Srbije za sada je samo oblačno.

Kiša s grmljavinom očekuje se i na Paliću, u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Kragujevcu, na Zlatiboru i u Kraljevu.

Duvaće slab i umeren južni vetar, dok će u Banatu duvati umeren i povremeno jak jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od 16 do 21, a najviša dnevna od 30 do 34 stepena. U Beogradu će biti toplo, pre podne pretežno sunčano, posle podne i uveče promenljivo oblačno i nestabilno, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Zamaranje, glavobolja i reumatski bolovi

Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, jutarnja temperatura biće 21, a najviša dnevna 33 stepena. Meteorološke prilike će nepovoljno uticati na hronične bolesnike, posebno na astmatičare i srčane bolesnike, i na psihički labilne osobe. Mogući su zamaranje, glavobolja i reumatski bolovi.

Izbegavanje boravka na otvorenom prostoru u najtoplijem delu dana, nošenje adekvatne odeće, uzimanje lagane hrane i tečnosti, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala da bi hronični bolesnici u najtoplijem delu dana trebalo da ostanu kod kuće ili da se odmaraju u hladovini parka i da je u nabavku namirnica potrebno ići ujutro, a šetnje planirati u večernjim satima.

Epileptičari, izbegavajte sunce

Posebno bi neurološki pacijenti, oni koji imaju epilepsiju, trebalo da vode računa da se ne izlažu direktnom sunčevom zračenju i ne zadržavaju dugo na otvorenom prostoru, upozorila je dr Macura. Portparol Hitne pomoći je preporučila uzimanje tečnosti, nošenje adekvatne odeće i obuće, zaštitu od sunca šeširima ili kačketima i laganu ishranu sa što više povrća i voća. Macura je upozorila da se na kupalištima sme kupati samo na za to obeleženim i dozvoljenim mestima, gde ima spasilaca i lekarskih timova i da ne bi trebalo skakati u vodu na glavu, ni pregrejan, ni punog stomaka, ni alkoholisan.

Saobraćaj na putevima u Srbiji je jutros umeren, a po podne, po najavi meterologa, predstoje pljuskovi s grmljavinom, upozorio je Auto-moto savez Srbije.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj na starom putu Beograd-Novi Sad kod nadvožnjaka "Batajnica", te vozila idu zaobilazno. Na tri deonice auto-puta E-75 između Vladičinog Hana i Vranja, saobraćaj je preusmeren na sporedne puteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track