VUČIĆ U BAZI MERDARE:  Srbija će umeti da zaštiti svoj narod!
Foto: Tanjug

Premijer Srbije sa pripadnicima Žandarmerije

VUČIĆ U BAZI MERDARE: Srbija će umeti da zaštiti svoj narod!

Društvo -
Životi žandarma i policajaca za nas su veoma važni i ne možemo dozvoliti banditima i kriminalnim grupama da kradu i pljačkaju, i ne samo to, nego da dolaze sa deset automatskih pušaka koje služe samo za to da se ubijaju srpske snage bezbednosti. To je organizovani kriminal, rekao je predsednik Vlade Srbije
1 / 5 Foto: Tanjug

MERDARE - Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u bazu Merdare gde je sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i direktorom policije Miloradom Veljovićem posetio pripadnike Žandarmerije.

"Životi žandarma i policajaca za nas su veoma važni i ne možemo dozvoliti banditima i kriminalnim grupama da kradu i pljačkaju, i ne samo to, nego da dolaze sa deset automatskih pušaka koje služe samo za to da se ubijaju srpske snage bezbednosti. To je organizovani kriminal," rekao je Vučić.Kako je dodao, veruje da Albancima iz opštine Podujevo "neće ubuduće padati na pamet da se takvim terorističkim aktima služe i da divljaju u okolini ove baze".Vučić je nakon obilaska baze rekao novinarima da će žandarmi dobiti novu opremu, koja će moći bolje da ih štiti "uz manja ograničenja", a najavio je i nove podzakonske akte u cilju bržeg i efikasnijeg reagovanja Žandarmerije.

Takođe, Vučić je reako da će sva tri aviona "mig 29" kao i "migovi 21" od sutra biti kompletno na raspolaganju, nakon što su za njih stigli akumulatori u Beograd, koji su donacija Ruske Federacije. "Mi smo raspisali tender, ali predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin lično je insistirao da nam se to donira i to nam je sinoć stiglo u Beograd", rekao je Vučić. "Veoma sam zahvalan predsedniku Putinu na poklonu", rekao je Vučić i dodao da će sada, zahvaljujući ruskoj donaciji, a kad je reč o "policijskom patroliranju", Srbija prvi put nakon dugo vremena imati pun suverenitet na srpskom nebu.

http://www.youtube.com/watch?v=8J7PjZPHePY

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će ti akti biti pripremljeni u narednih 15 dana i dodao da je sa pripadnicima Žandarmerije razgovarao i analizirao bezbednosnu situaciju i bezdbednosne rizike, odnosno "kako i na koji način je rukom albanskih terorista ubijen pripadnih Žandarmerije Stevan Sinđelić", kao i o tome šta može da se uradi da se bolje zaštitimo.Premijer je meštanima Merdara poručio da mogu da se osećaju bezbedno i da im srpske snage bezbednosti garantuju potpunu sigurnost, ali je istovremeno i dodao da od svih građana Srbije očekuje veće poštovanje pripadnika policije i Žandarmerije."Teroristi rade organizovano i u sadejstvu s pojedinim organima iz Prištine", konstatovao je premijer, koji je, komentarišući odnos međunarodne zajednice prema prošlonedeljnom incidentu, primetio da je više poziva dobio kada je krenulo isključenje struje neplatišama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi nego što je dobio telegrama i izraza saučešća zbog ubistva pripadnika Žandarmerije.Premijer je najavio i izmene podzakonskih akata o ponašanju pripadnika Žandarmerije kod izdavanja komandi, a o tome će se, kako je rekao, u narednih 15 dana rešavati po hitnom postupku.

Vučić, Stefanović i Veljović su održali radni doručak sa pripadnicima žandarmerije koji su stacionirani u Merdaru, a prethodno je komandant te jedinice general Milenko Božović upoznao premijera sa trenutnom situacijom u ovom delu Kopnene zone bezbednosti.Žandarm Stevan Sinđelić preminuo je u četvrtak u Beogradu, pošto je ranjen iz vatrenog oružja u rejonu sela Orlovca, u opštini Kuršumlija.

Pripadnik Žandarmerije Stevan Sinđelić preminuo je u četvrtak u Beogradu posle ranjavanja iz vatrenog oružja u rejonu sela Orlovca, u opštini Kuršumlija. Sinđelić je ranjen kada je više za sada nepoznatih osoba albanske nacionalnosti iz vatrenog oružja pucalo na žandarme koji su obezbeđivali mesto uviđaja, saopštio je MUP.

Posle ukazane pomoći u prokupačkoj bolnici Sinđelić je prebačen helikopterom na VMA u Beograd gde je preminuo od posledica ranjavanja.

Stefanović je nakon incidenta naredio da se u taj deo Kopnene zone pošalju snažne policijske snage "koje će zaštiti živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje", a Vojska Srbije i Kfor pojačali su zajedničke patrole.

Zvaničnici Kfora i Euleksa su oštro osudili sve ilegelne aktivnosti i izrazili saučešće porodicama dve žrtve - pripadniku srpske Žandamerije i Albancu s Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja