Vujović: Biće otkaza u javnom sektoru ali ne na slepo
Foto: Fonet

Smanjenje rashoda u budžetu

Vujović: Biće otkaza u javnom sektoru ali ne na slepo

Društvo -
Javna potrošnja iznosi oko 45 odsto BDP-a i penjaće se do 49 odsto u narednim godinama. "To mogu da priušte samo najrazvijenije zemlje, to još nismo mi. To je previsok nivo i neke troškove moramo da smanjimo", rekao je Vujović

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da nešto preko milion penzionera neće biti obuhvaćeno merama stednje, odnosno snižavanjem penzija i upozorio da se rashodi budžeta moraju smanjiti, jer trošimo mnogo u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP).

Vujović je naveo da javna potrošnja iznosi oko 45 odsto BDP-a i penjaće se do 49 odsto u narednim godinama.

"To mogu da priušte samo najrazvijenije zemlje, to još nismo mi. To je previsok nivo i neke troškove moramo da smanjimo", rekao je Vujović za televiziju Prva.

Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar, budući da je ministar najavio da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra.

Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta.

"Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera", rekao je Vujović.

On je poručio da je sada neophodan širi pristup i da nije trenutak za partijske podele. Upitan koliko će smanjenje trajati, Vujović je naveo da, ako se bude uradilo sve po planu da se povećaju prihodi budžeta, već početkom 2016. u budžetu za tu godinu moći će da budu povećane plate u zdravstvu i obrazovanju.

"Što budemo uspešniji u prikupljanju fiskalnih racucuna, investicija, povećanju proizvodnje, pre ćemo moći da podignemo primanja. Posle godinu dana ćemo to razmotriti, pa u budžetu za 2016, ako sve bude kako treba, možemo i sebi i svima povećati plate. Ali to nećemo da radimo, ako postoji opasnost da se vratimo u ovakvu situaciju", konstatuje je Vujović.

Upitan da li je ekonomskim merama predviđeno i otpuštanje oko 160.000 iz javnog sektora, od 780.000 koliko ih je zaposleno, Vujović je rekao da se to mora učiniti, ali tako da se ne pokvari kvalitet usluga koje država pruža.

Reformu javnog sektora vodi ministar Kori Udovički, to nije lak posao i svi iz Vlade će morati da zalegnu, jer je otpor promenama fantastičan. Očekujem da krenemo sa reformom 1. januara, ali u 2015. godini ne vidim mnogo efekata, jer u prvoj godini otpremnine pojedu efekat ušteda na platama, objasnio je Vujović.

Ministar je rekao da se od mera štednji očekuju uštede u 2015. godini od 700 miliona evra, u 2016. godini milijardu, a u 2017. godini oko 1,5 milijardi evra.

Vujović kaže da je ovo što danas pokušava da uradi vlada rezultat niza događaja u dalekoj i skoroj prošlosti, a među brojnim nerešenim problemima su preduzeća u restrukturiranju.

Govoreći o interesovanju za privatizaciju 502 društvena preduzeća, za šta je javni poziv objavljen 5. avgusta,

On je naveo da je do sada stiglo više od 1.700 ponuda, ocenjujući da nisu sve one idealne, ali postoji veći odziv nego što se očekivalo i šansa da neki giganti, koji su na kolenima, nađu kupca.

Kada je reč o javnom dugu, Vujović je primetio da su u Srbiji uspostavljeni trendovi koji ne mogu beskonačno da se nastave, podsećajući da je kumulativno učešće duga u BDP raslo sa sa 20, na 64, pa na 75 odsto BDP-a.

Na rast javnog duga veliki uticaj su imale državne garancije javnim preduzećima, za koje niko nije pretpostavljao da će biti naplaćene, a njihova naplata je sa zadrškom počela da utiče na budžet, objasnio je Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track