Vukčević: Nesumnjivo da su zločini činjeni
Foto: Nebojša Mandić

Posle izjave tužioca Euleksa

Vukčević: Nesumnjivo da su zločini činjeni

Društvo -
Nesumnjivo proizilazi da su ratni zločini izvršeni, a da li je došlo i do trgovine organima, videćeemo, naveo je srpski tužilac za ratne zločine

BEOGRAD - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je izveštaj glavnog tužioca Euleksa za istragu navoda o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji 1999. godine Klinta Vilijamsona satisfakcija za žrtve i veliki doprinos međunarodnoj pravdi.

"Nesumnjivo proizilazi da su ratni zločini izvršeni, a da li je došlo i do trgovine organima, videćeemo", rekao je Vukčević povodom izveštaja koji je Vilijamson danas predstavio u Briselu posle trogodišnje istrage u vezi s trgovinom ljudskim organima. Kako je naveo, Vilijamson je vrlo jasno rekao da nisu podignute optužnice jer još nije formiran međunarodni sud. "Niko za sada, naročito oni koji nemaju uvida u te dokaze, ne može da kaže da li ima dokaza za ovo ili ono", istakao je Vukčević, dodajući da će tačka na slučaj "Žuta kuće" dobiti epilog podizanjem optužnice i presudom.

Po njegovoj oceni, Vilijamsonov tim "stavio je krunu" na dugogodišnji posao koji je započelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

"To je bila inicijalna kapisla da počnemo sa istraživanjima. Mi smo istraživali sudbinu 300 do 500 nestalih lica nealbanske nacionalnosti, i onda smo radeći po tom slučaju došli do određenih podataka da je došlo do trgovine organima", kazao je Vukčević. On je rekao da od Specijalnog suda za zločine OVK, čije se formiranje očekuje naredne godine, očekuje da bude "na visini" tužioca Vilijamsona, koji je tokom istrage, po oceni Vukčevića, pokazao nepristrasnost i objektivnost.

"Dokazao je da nije podložan uticajima, a to očekujem i od suda", naglasio je srpski tužilac. Vilijamson je danas izjavio da je utvrđeno "desetak" slučajeva trgovine ljudskim organima. On je rekao da će istraga biti nastavljena i da ne isključuje mogućnost da će trgovina ljudskim organima biti "uključena u optužnicu", odnosno da će biti podignute optužnice i za to delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track