VULIN: Prvi rezultati revizije invalidskih penzija krajem oktobra!
Foto: Nemanja Pančić

Intenzivan rad

VULIN: Prvi rezultati revizije invalidskih penzija krajem oktobra!

Društvo -
Krajem oktobra ću već izaći sa prvim rezultatima kako je to izgledalo, a revizija invalidskih penzija će biti proces koji će trajati sigurno bar godinu dana, ili koliko god da je potrebno. Ovo je kampanja za uvođenje legalnosti i zakonitosti u važan oblik penzionog osiguranja, rekao je Vulin

BEOGRAD - Na reviziji invalidskih penzija se intenzivno radi, a sa prvim rezultatima ministar Aleksandar Vulin će izaći već krajem oktobra iako je, kako kaže, to dug proces koji će trajati sigurno bar godinu dana.

Taj posao će, rekao je Vulin, biti završen kada se ispita svih 320.000 penzija.

To je, dodao je, nešto što niko nije radio više od 20 godina, te zato ne treba ni očekivati da sada sve bude završeno za dan ili mesec dana.

"Krajem oktobra ću već izaći sa prvim rezultatima kako je to izgledalo, a revizija invalidskih penzija će biti proces koji će trajati sigurno bar godinu dana, ili koliko god da je potrebno. Ovo nije marketinška kampanja, ovo nije kampanja koja traje dan ili dva, dok je pažnja javnosti usmerena na to što radimo. Ovo je kampanja za uvođenje legalnosti i zakonitosti u tako važan oblik penzionog osiguranja, kao što je invalidsko osiguranje", rekao je Vulin.

"Radićemo temeljno i svaka penzija će biti proverena, mi smo već uradili prvu trijažu i na stranu su stavljene one potpuno nesporne. Ne možete određene oblike invaliditeta da lažirate. Ne možete određene dijagnoze na bilo koji način, da učinite sumnjivim", kategoričan je ministar.

Na trijaži su sada one druge i na tom poslu rade najbolje komisije, najbolji lekari, jer, kako ističe, on hoće da bude siguran da posle toga na sudovima rešenja PIO neće padati.Ministar tvrdi da deli nezadovoljstvo sindikata i penzionera zbog donetih mera kojima će plate u javnom sektoru i penzije biti smanjene, ali štedeti se, kaže, mora kako bi se izbegao bankrot države.

Potpunom fiskalnom konsolidacijom zemlje, pozitivni efekti će biti vidljivi početkom 2016, uveren je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja."Potpuno razumem penzionere, ali nadam se, siguran sam da razumeju, da smo 69 odsto penzionera zaštitili od mera štednje. Vecina penzionera, neće izgubiti ni jedan jedini dinar. Samo oni za koje smatramo da to, uz sve teškoce, ipak, mogu sebi da priušte", rekao je Vulin.

Nijedan čovek, pa ni on nije i ne može da bude zadovoljan što će mu plata biti smanjena, ali drugog rešenja nema.

"Mi ne možemo da se ponašamo kao prethodne vlade, koje su se samo zaduživale, i kupovale glasove, tako što su povećavale plate i penzije. To ne dolazi u obzir", izričit je Vulin istakavši da ono što se mora, mora.Na nama je, dodaje, da štedimo, jer čuvena dilema, da li se ekonomski razvoj podstiče štednjom, ili potrošnjom kod Srbije ne važi. Mi, ističe, nemamo šta da trošimo, jer nemamo ništa ušteđeno, a ništa novo se ne proizvodi.

"Štednja je jedini način da sutra uložimo u novu industriju, da obnovimo sve ovo što je nestalo u ovoj zemlji, sve one fabrike i pogone koji su propali i opljačkani, strašnom rarzbojničkom privatizacijom. Dakle, mi moramo da štedimo", jasan je Vulin.

Govoreći o socijalnom dijalogu koji, kako se čini, u Srbiji kao da nije moguć, ministar tvrdi da je to nešto, što Vlada Srbije snažno podržava, iako joj to nije obaveza.

"Ne postoji bilo kakva obaveza, da država Srbija mora da ima institucije socijalnog dijaloga. Ali, mi smatramo da je to dobro, da je to korisno i zato ćemo uvek i podržati i pomoći svaki oblik socijalnog dijaloga", naveo je.Poslodavci i sindikati se često ne razumeju za šta, kako kaže, on nalazi opravdanje jer vremena su teška i kriza je, a njihovi interesi veoma suprostavljeni.

"Poslodavci nastoje da u ovako teškim vremenima plate što manje, da bi nekako održali svoje proizvodnje i bar na neki način uvećali svoj profit a sindikati, što je opet potpuno razumljivo, žele da rad radnika bude plaćen što više i da radnik u ovim kriznim vremenima, ipak, od tog profita dobije veći deo. Potpuno je prirodno i jedno i drugo", iskren je Vulin.

Ali, napominje, postoji i realnost.On bi, kaže, voleo da je minimalna cena rada mnogo viša, ali da treba imati na umu da je poslednje povećanje te cene za 5,2 odsto prvo od 2012. godine.Upitan kada će biti utvrđivana reprezentativnost sindikata, Vulin kaže da je nadležni odbor zasedao i da taj proces počinje ovih dana.Prebrojavaće se, kaže, svi i oni koji jesu deo socijalnog dijaloga i oni koji nisu, kako bi se videlo ko je reprezentativan, ko zastupa radnika.

"Mislim da je to jako, jakao dobro za radničku klasu u Srbiji, jer mnoge odredbe samog zakona su usmerene na to, da ukrupnjavaju i umanje broj sindikata ali i uvećaju njihovu snagu. To je dobra vest", kazao je ministar napomenuvši da je zakon o sindikatima deo kodeksa radnog zakonodavstva na kojem radi radna grupa.Deo tog kodeksa je, kaže, i zakon o štrajku, koji još nije ni u nacrtu, ali će sigurno biti donet.

Upitan kakve bi efekte mogli imati štrajkovi i protesti kojih ovih dana ima u Srbiji, ministar kaže da je to legitimno sredstvo radničke borbe."Protiv toga niko ne može da ima ništa protiv. Vi imate pravo da izrazite svoje nezadovoljstvo i to je nešto što je potpuno opravdano i potpuno razumljivo. Naravno, uvek je pre štrajka, koji vam je poslednje rešenje, dobro iscrpiti sve ostale metode. Treba razgovarati. Treba razgovarati sa poslodavcem, treba razgovarati sa državom", kaže Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track