VULIN U SKUPŠTINI: Nema više rada na crno
Foto: Tanjug

Veća prava inspekciji koja štiti radnike

VULIN U SKUPŠTINI: Nema više rada na crno

Društvo -
U isplati plata poslodavci kasnili od mesec dana do dve godine, rekao je ministar i dodao da se mora rešiti problem uplate doprinosa, jer je mnogo poslodavaca koji to sada ne čine, a da radnici pri tome i ne znaju da im se doprinosi ne uplaćuju

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas u skupštinskoj raspravi o izmenama Zakona o radu da će predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeni, u čemu će aktivniju i značajniju ulogu nego do sada imati i inspekcija.

U tom smislu pomenuo je da su, recimo, u isplati plata poslodavci kasnili od mesec dana do dve godine, te da je u 17 slučajeva traženo pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što se ne primenjuju mere bezbednosti i zaštite zdravlja na radu.

"Sve smo to dopuštali svih ovih godina i nismo dovoljno vodili računa o tome", rekao je Vulin i objasnio kako će se u narednom periodu primenom izmena i dopuna zakona smanjiti mnoge zloupotrebe.Navodeći kao primer slučaj na jednom gradilištu, s kog se 30 osoba razbežalo kad je došla inspekcija, jer niko nije imao bilo kakav papir kojim bi opravdao prisustvo i svoj radni angažman na tom mestu, Vulin je poručio da to po novom zakonu više neće biti moguće.

"Postojaće ugovore, oni će se čuvati na određenom mestu i samom činjenicom da će inspektor moći kroz centralni registar odmah da se upozna sa tim da li ste prijavljeni ili niste značajno će se smanjiti mogućnost zloupotrebe", rekao je Vulin. Dodao je i da se mora rešiti problem uplate doprinosa, jer je mnogo poslodavaca koji to sada ne čine, a da radnici pri tome i ne znaju da im se doprinosi ne uplaćuju.

Poslanica DS Gordana Čomić upitala je prilikom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o radu ko je sprečavao inspekciju rada u prethodne dve i po godine da radi svoj posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track