VULIN: Zakon o radu mora biti kompromis tri činioca!
Foto: Fonet

Vodilo se računa o mišljenju zaposlenih

VULIN: Zakon o radu mora biti kompromis tri činioca!

Društvo -
Po Vulinu izmene i dopune Zakona o radu treba da omogući dobru privrednu aktivnost, dobar privredni ambijent i nova zapošljavanja kao za one koji rade, tako i za one koji tek treba da se zaposle

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da izmene i dopune Zakona o radu moraju biti kompromis koji će omogućiti dobru privrednu aktivnost, dobar privredni ambijent i nova zapošljavanja, istakavši da je taj zakon pravljen po meri tržišta.

Vulin je posle sastanka u Beogradu sa predstavnicima srpskih preduzeća koja ukupno zapošljavaju 100.000 ljudi, rekao da se zakon odnosi i na one koji rade, ali i na one koji tek treba da se zaposle.

On je rekao da su predstavnici preduzeća tražili da ih država zaštiti od sive ekonomije i zahvalio im na podršci koju su mu dali kada je reč o izmenama tog zakona.

Komentarišući večerašnji sastanak sa predstavnicima sindikata, kome bi pored socijalnih partnera u pregovorima trebalo da prisustvuje i premijer Aleksandar Vučić, Vulin je rekao da se nada kompromisu, ali da ne želi da prejudicira ishod razgovora.

"Večeras ćemo videti koliko možemo da približimo stavove", rekao je on.

Upitan da iznese mišljenje o eventualnim protestima koje su najavili predstavnici sindikata, Vulin je rekao da se prethodna dva meseca 10 puta video sa sindikatima, a samo jednom ili dva puta sa poslodavcima, "što govori o tome koliko se vodilo računa o mišljenju zaposlenih".

Na pitanje da li je to zakon po meri poslodavaca Vulin je rekao da jeste, ali i naglasio da je to takođe zakon i po meri radnika i sindikata.

"Ako je prošli zakon bio toliko dobar, zašto je toliko ljudi izgubilo posao i zašto je bilo toliko protesta", upitao je on.

Vulin je istakao i da set reformskih zakona čije se usvajanje očekuje da podstiče zapošljavanje i smanjenje sive ekonomije koje je trenutno, kako je rekao, na nivou od 30 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track