Zakon o javnim medijskim sevisima uvodi obaveznu taksu
Foto: Think

Umesto pretplate

Zakon o javnim medijskim sevisima uvodi obaveznu taksu

Društvo -
Od plaćanja takse, u iznosu od 500 dinara, izuzete su osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, penzioneri s minimalnom penzijom, kao i ambasade i ustanove poput škola, centara za socijalni rad, bolnica, domova zdravlja itd

BEOGRAD - Predlog Zakona o javnim medijskim servisima predviđa postojanje dva javna servisa - Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, koji će delom finansirati građani plaćanjem obavezne takse.

Taksa, koja se uvodi umesto dosadašnje pretplate, iznosiće 500 dinara i građani će je uplaćivati na ime Uprave za trezor. Od plaćanja takse izuzete su osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, penzioneri s minimalnom penzijom, kao i ambasade i ustanove poput škola, centara za socijalni rad, bolnica, domova zdravlja itd.

Osim takse, javni servisi se finasiraju i sredstvima iz budžeta, neto koristi od komercijalne ekspolatacije sadržaja, reklama. Kako je navedno u obrazloženju zakona, javni servis bi trebalo da bude nezavisan i samostalni pravni subjekt koji omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Definisano je da programski sadržaj, mora da bude takav da doprinosi "blagovremenom, nepristrasnom i profesionalnom informisanju građana, uz puno poštovanje ljudskih sloboda i prava". Javnim servisima će kao i do sada upravljati tri tela: Upravni odbor, generalni direktor i Programski savet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track