ZAMENIK ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Više od 4.000 migranata zatražilo azil u Srbiji
Foto: TANJUG

Idu ka Zapadnoj Evropi

ZAMENIK ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Više od 4.000 migranata zatražilo azil u Srbiji

Društvo -
Zemlje Zapadne Evrope suočavaju se sa velikim prilivom migranata iz Avganistana, Pakistana, Somalije, Sirije, Egipta, rekao je Miloš Janković

BEOGRAD - Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je danas da je samo u prvoj polovini ove godine preko 4.000 migranata iz azijskih i afričkih zemalja izrazilo nameru da traži azil u Srbiji, a da je njihov krajnji cilj odlazak u zemlje Zapadne Evrope.

"Zemlje Zapadne Evrope suočavaju se sa velikim prilivom migranata iz Avganistana, Pakistana, Somalije, Sirije, Egipta. Veliki broj tih lica prolazi kroz teritoriju Srbije. Podaci kojima mi raspolažemo je da je reč o broju od 15.000 osoba koje su prošle godine prešle teritoriju Srbije", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, mnogi od njih najavljuju nameru da će tražiti azil u Srbiji i takvih lica je prošle godine bilo oko 5.000.Ove godine će taj broj biti mnogo veći imajući u vidu da je samo u prvoj polovini ove godine njih 4.257 već izrazilo tu nameru.

"Možemo da sumnjamo u realnost te volje da oni žele da traže azil", istakao je Janković i dodao da je većina njih to i potvrdila prilikom posete Zaštitnika građana, te da traženje azila koriste kao mogućnost da budu u Srbiji u određenom periodu.

"Mnogi od njih nakon izvesnog vremena nestanu što znači da su otišli u zemlje Zapadne Evrope", rekao je Janković.

On upozorava da, kada je reč o ovoj temi, sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo, odnosno postoje brojne nepravilnosti u radu nadležnih organa i zbog toga je Zaštitnik građana početkom ove godine uputio akt MUP-u i Komesarijatu za izbeglice i migracije sa 29 preporuka.

"Pre svega najveći propust je to što pripadnici policije u momentu kada zateknu lice bez ličnih isprava, stranca za koga se sumnja da je nelegalno prešao granicu, i koji nema dokaz o zakonitosti boravka na teritoriji Srbije ne sprovode u policijsku stanicu, što ga ne pretresaju, ne utvrđuju njegov identitet, ne fotografišu ga i ne uzimaju otiske njegovih prstiju nego uglavnom ga upute u centar za azil, a to je pre svega Bogovađa i Banja Koviljača", naveo je Janković.

Upitan da li je zbog toga što Srbijom "šetaju osobe bez identiteta" ugrožena bezbednost građana, Janković je odgovorio da postupanje nadležnih organa ima određene nedostatke koji za svoju posledicu mogu imati, a možda i imaju ugrožavanje bezbednosti svih građana Srbije i zbog toga je Zaštitnik građana izašao sa sistemskom preporukom.

Istakao je da ohrabruje što je u proteklom periodu MUP započeo brojne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih propusta u radu.

"Ohrabruje to da je MUP zajedno sa Komesarijatom za izbeglice započelo brojne aktivnosti u cilju utrvđivanja stvarnog stanja. Zaštitnik građana učestvuje u radu njihove posebne grupe koja je napravljena tim povodom. Sledeći sastanak je već sada u četvrtak i očekuje se da će se nakon davanja dijagnoze pristupiti rešavanju problema, a to će značiti kako zaštita osnovnih prava neregularnih migranata, tako i pitanje bezbednosti svih nas", zaključio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track