ZBOGOM ĐENKA: Kremiran Bora Todorović
Foto: KURIR

Komemoracija i poslednji ispraćaj

ZBOGOM ĐENKA: Kremiran Bora Todorović

Društvo -
Komemoracija u prisustvu porodice održana je u prepunoj sali njegovog matičnog pozorišta, a među mnogobrojnim glumcima, piscima, rediteljima, muzičarima, poštovaocima i obožavaocima
1 / 36 Foto: KURIR

BEOGRAD - Legenda majstor, šarmer - reči su koje su se najčešće čule danas u Atelju 212 na oproštaju kolega i prijatelja od velikog glumca Bore Todorovića koji je preminuo 7. jula u Beogradu u 85. godini.Komemoracija u prisustvu porodice održana je u prepunoj sali njegovog matičnog pozorišta, a među mnogobrojnim glumcima, piscima, rediteljima, muzičarima, poštovaocima i obožavaocima bili su i ministar kulture Ivan Tasovac i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Skup je počeo minutom ćutanja na koju je pozvala v d upravnica Ateljea 212 Ivana Dimić."Bora Todorović je svojim darom i glumom zadužio sav pozorišni i filmski svet. Svojom vedrinom, humoron i toplinom zadužio svoj rodni grad Beograd. Svojim ulogama iz zlatnog doba zadužio je Atelje 212 koji u ovom tužnom času odaje zahvalnost svom jedinstvenom i neponovljivom članu", rekla je ona.

Od dragog kolege oprostio se njegov drug sa studentske klase iz generacije 1949-53 Toma Kuruzović koji je istakao da mu se još tada u očima videlo da je dobronameran čovek, jedan od retkih koji u sebi ima više pozitivnih nego negativnih osobina.

"Odavao je utisak čoveka koji malo priča a više razmišlja i snuje, ne hvali se i ne voli da se ističe. Bio je veliki umetnik, emotivnog stanja, karaktera svojih likova. Njegova prirodnost u glumi delovala je kao istinski život. Bio je među retkim duhovitim glumcima ali je ostvario i karakterne uloge a mnogi njegovi likovi ostaju kao spomenici života", rekao je Kuruzović.

Branislav Lečić je ocenio da je Bora bio velikan zato što se bavio anti-glumom, koristio je minimum glumačkih sredstava a postizao maksimum scenskog izraza.On je rekao da je Todorovića upoznao kroz rad, snimajući sa njim film "Profesionalac" ali da ga je pre toga znao kao sjajnog skijaša.

"Bio je majstor. Radio je to sa lakoćom i neumorno. Nelogično mi je da takav simbol života umre. Ne liči mi to na Boru i prosto ne verujem u njegovu smrti", rekao je Lečić.Todorović je "imao veoma retku, neviđenu veštinu, igrao se, tako se lepo igrao i na sceni i u životu. Takvi ljudi nas leče". Za nas je uvek bio ispiracija, a ostaće inspiracija i za buduće generacije, zaključio je Lečić.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da je Todorović bio neponovljiv, neodoljiv, nezamenljiv.

"Mi smo kao klinci od njega učili kako se živi, šta je u modi, kako se sa merom pije, kako se udvara, a naravno i umeće neglumljene glume. Dosta smo od njega pokrali, ali to sa glumom ne. Prosto je bio neponovljiv, to se nije moglo imitirati", rekao je Brajović.Pominjući njegov duh i humor, Brajović je dodao kako mu se cicni da je nemoguće da takav čovek umre, a opraštajući se od njega, izrecitovao je stihove "Besmrtne pesme" Mike Antića...

Dušan Kovačević se podsetio kako mu je Todorović davno ispričao, dok su se vozili preko nadvožnjaka kod Ade, da je na tim šinama umalo nastradao od Nemaca dok je kao dečak, sa drugarima, tokom okupacije skupljao ostatke uglja za vreme hladne i gladne ratne zime.

Menjali su ugalj nekad za hranu a nekad i za duvan. Jednom prilikom su ih uhvatili Nemci i stavili uza zid, a pustili su ih tek kada su videli da su dečaci već "umrli od straha", ispričao mi je Bora.U karijeri je često igrao upravo uloge uhvaćenih dečaka pred streljačkim strojem koji šarmom i osmehom, neobičnom pričom pokušava i uglavnom uspe da se spase, rekao je Kovačević.Bora mi je ovih dana pričao sa radošću kako će tokom leta da ide na more i čuva unuka ali otišao je na pregled zbog slepog creva i sve je pošlo po zlu. Za sve nas ostaće veliko čuđenje šta ga je to ubilo, rekao je Kovačević.

On je dodao da su sada mnogi u Srbiji tužni kao da ih je napustio neko ko im je rod a da se on oseća kao da mu je otišao stariji brat.

Na komemoraciji su o Todoroviću govorili i glumica Branka Petrić, teatrolog Dragana Bošković, a glumac Milan Caci Mihajlović pročitao je neke od mnogih telegrama koje su ovih dana Atelje 212 i porodica Bore Todorovića dobili iz Srbije i regiona.Mihajlović je istakao da je vest o smrti Bore Todorovića imala veliki ođek na društvenim mrežama na kojima su obožavoaci velikog glumca u superlativima govorili o njemu i nizu upečatljivih uloga koje će se pamtiti iz nejgove duge i bogate karijere.Kremacija će biti danas posle podne na Novom groblju u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track