AFERA AGROPOSLOVI: Čedi sad preti pet godina robije!
Foto: Kurir štampano

Rasplet

AFERA AGROPOSLOVI: Čedi sad preti pet godina robije!

Politika -
Lider LDP čija je komapnija uhvaćena u pokušaju da prevari državu za 60.000 evra, mogao bi da završi u zatvoru

BEOGRAD - Ako se dokaže da je firma lidera LDP Čedomira Jovanovića i njegove supruge Jelene „Agroposlovi“ Direkciji za robne rezerve dostavila falsifikovanu potvrdu o povraćaju merkantilne pšenice kako bi na prevaru ostvarila dobit od 60.000 evra, ovlašćeno lice ove kompanije moglo bi da završi u zatvoru, tvrde pravni stručnjaci.Sagovornici Kurira upozoravaju da pod hitno mora da reaguje tužilaštvo jer je reč o krivičnom delu falsifikovanja isprave, za koje je po Krivičnom zakonu, članovima od 355 do 358, zaprećena kazna od tri meseca do pet godina zatvora.Podsetimo, kompanija „Agroposlovi“, prema tvrdnjama ovlašćene kompanije za izdavanje sertifikata SGS, Direkciji za robne rezerve dostavila je falsifikovanu potvrdu, kojom je pokušala da obmane ovu instituciju da je vratila 4999,81 tonu državne merkantilne pšenice iako to nije urađeno. Lažnim dokumentom firma lidera LDP i njegove supruge na ovaj način htela je da prevari državu i da je ošteti za 60.000 evra za godinu dana. Reakcijom kompanije SGS sprečena je pljačka državne kase i aktivirane su bankarske garancije.

Branko Pavlović
Branko Pavlović

Povlašćeni položaj- Ovo nije prvi slučaj na kome su privilegovani pojedinci pokušali da pomoću papira pokažu da im je državna pšenica, koja im je poverena na čuvanje, u silosima, iako je davno završila u nekom od mlinova. Pošto niko to ne kontroliše, ona se u silos ponovo vraća u periodu kad je njena cena na tržištu najniža, a inače je prodata kad je bila najskuplja, a na razlici u ceni zgrće se ogroman novac. Država za prazne silose plaća skladištenje, a javna je tajna da su Robne rezerve koriste kao privatne banke za povlašćene pojedince - kaže advokat Branko Pavlović.On dodaje da u ovom slučaju, ako je reč o falsifikovanom dokumentu, mora da reaguje tužilaštvo.- Ono bi moralo da proveri navod ovlašćene firme za sertifikat jer je reč o krivičnom delu, a i Robne rezerve su morale da zatraže intervenciju tužilaštva jer su zbog falsifikovanog dokumenta mogle da budu oštećene - tvrdi Pavlović.Čeka se istragaIako nam je u tužilaštvu obećano, nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će reagovati. I u Direkciji za robne rezerve ostali smo uskraćeni za odgovor jer je direktor na službenom putu. Jedino je ministar trgovine Rasim Ljajić bio dostupan.- Država neće biti oštećena jer se pokreću bankarske garancije. Prvi sam krenuo u kontrolu da se vidi šta se dešava s robnim rezervama i da smo naišli na neverovatne stvari. Robe ima na papiru, ali je nema u magacinima jer se trgovalo tom robom umesto da se čuva - rekao je Ljajić za Kurir.

Pravda nije ista za sveO ČEDI ĆUTE, A ZBOG MULJANJA S PŠENICOM UHAPŠENO PETOROPet osoba uhapšeno je pre sedam meseci zbog gotovo identične stvari koju je počinila firma Čedomira Jovanovića, dok su njih dvoje u bekstvu zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza republičke Direkcije za robne rezerve. Oni su, naime, postali skladištari na osnovu ugovora s Direkcijom za robne rezerve, pri čemu su prilagali falsifikovanu dokumentaciju koju su dobili od zaposlenih u „Jugoinspektu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track