AKADEMIJA: Mnogi Srbi su članovi, zato je Nikolić pokrovitelj
Foto: Dragana Udovičić

Osnivač Eanu Feliks Unger za Kurir

AKADEMIJA: Mnogi Srbi su članovi, zato je Nikolić pokrovitelj

Politika -
U Evropskoj akademiji kažu da je praksa da zovu šefove država za patrone ako veliki broj akademika dolazi iz njihovih zemalja

BEOGRAD - Feliks Unger, predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti, izjavio je za naš list da su predsednika Srbije Tomislava Nikolića predložili za pokrovitelja, odnosno patrona jer su mnogi znameniti Srbi članovi njihove akademske organizacije.- Predložili smo i proglasili predsednika Srbije Tomislava Nikolića za patrona zato što su mnogi naši članovi znameniti Srbi. To su predsednik SANU Nikola Hajdin i oba njegova potpredsednika - akademici Nikola Tasić i Ljubiša Rakić. Naša je praksa da pozovemo predsednika države da bude pokrovitelj, patron. To je velika čast za nas, ali i za predsednika Srbije - izjavio je Unger.Nikolić će u naredne četiri godine vršiti dužnost patrona EANU, koja ima oko 1.500 članova, vrhunskih naučnika i umetnika, među kojima je i 29 nobelovaca.Predsednika je, prema navodima njegove savetnice za visokoškolsko obrazovanje Jasmine Mitrović Marić, predložio SANU i obrazložio svoj predlog pred kolegama iz Evrope, koji su izbor jednoglasno podržali. Nikolića je o izboru zvanično izvestio austrijski ambasador u Srbiji Johanes Ajgner, koji mu je doneo pismo-povelju. Od predsednika Nikolića nismo uspeli da dobijemo komentar šta za njega znači imenovanje za patrona EANU.(S. M. - B. B.)

U martu promocija nove dužnostiNIKOLIĆ DRŽI BESEDU AKADEMICIMAPredsednik Nikolić će u martu 2014. biti promovisan u patrona i tada će održati pristupnu besedu u sedištu Akademije u Salcburgu. EANU ima 12 zaštitnika, među kojima su i Nikolićeve kolege iz regiona - predsednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije - Ivo Josipović, Borut Pahor i Đorđe Ivanov, ali i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track