ALBANSKI MINISTAR: Ako Srbi uhapse odgovorne za incident, naš premijer će možda doći u Beograd

Edi Rama (ne)dolazi

ALBANSKI MINISTAR: Ako Srbi uhapse odgovorne za incident, naš premijer će možda doći u Beograd

Politika -
Dmitar Bušati je pozvao srpske vlasti da nedvosmisleno osude incident i privedu pravdi odgovorne za ono što se dešavalo pre, tokom i posle utakmice

TIRANA - Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izrazio je žaljenje što najviši srpski zvaničnici nisu imali hrabrosti da se distanciraju i osude nasilje i mržnju prema albanskim nacionalnim simbolima na sinoćnoj utakmici, dok je kada je reč o planiranoj poseti premijera Edija Rame Beogradu rekao da su sve opcije otvorene.

"Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nasilje, provokaciju i medijske dezinformacije koje su u suprotnosti sa sportom i dobrosusedskom politikom", rekao je Bušati na konferenciji za novinare dodavši da je "gostoprimstvo zgaženo kao nikad ranije u antisportskoj i ksenofobnoj atmosferi".

"Žalimo što najviši srpski zvaničnici još uvek nemaju hrabrosti da se distanciraju i osude nasilje i mržnju prema našim nacionalnim simbolima i prema onima iz NATO", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Albanija je članica NATO i kandidat za EU i ponosna je na svoju pripadnost Zapadu, prenela je agencija ATA.

"Ta pripadnost se vidi svakodnevno kroz punu usklađenost vrednosti, vizije i ciljeva naše spoljne politike sa onima Sjedinjenih Država i EU", rekao je Bušati.

Početak napada
Početak napada

On je pozvao srpske vlasti da nedvosmisleno osude incident i privedu pravdi odgovorne za ono što se dešavalo pre, tokom i posle utakmice, a predstavnike UEFA da preduzmu sve neophodne korake za nepristrasnu istragu i izveštaj.

Takođe je apelovao na sve Albance "gde god bili, u Tirani, Prištini, Skoplju, Tuzima i Mitrovici da ostani smireni, da pokažu kulturu i velikodušnost" koji su, kako je naveo, karaketirsali albanski tim tokom sinoćnje utakmice.

Na pitanje novinara o poseti premijera Albanije Edija Rame Beogradu 22. oktobra, Bušati je rekao da su ciljevi i vizije albanske vlade i posete premijera Rame veoma jasni, ali da su u isto vreme sve opcije otvorene.

Povodom navoda o umešanosti premijerovog brata Olsija Rame u incident, Bušati je rekao da je on bio tamo "kao običan građanin i da nijedan član albanske delegacije nije uhapšen.

"To su samo spekulacije da bi se skrenula pažnja sa incidenta", dodao je Bušati.

http://www.youtube.com/watch?v=FlprPgxLpOs
http://www.youtube.com/watch?v=uDs5mwNRY7U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track