Vučić sa Vilijamsonom: Izveštaj o trgovini organima od ogromnog značaja za Srbiju
Foto: Tanjug

Zvanična poseta glavnog tužioca Specilanog tima

Vučić sa Vilijamsonom: Izveštaj o trgovini organima od ogromnog značaja za Srbiju

Politika -
Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava, naglasio je premijer Srbije
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Beogradu da će objavljivanje izveštaja glavnog tužioca Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima Klinta Vilijamsona biti od ogromnog značaja za Srbiju.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Vučić je na sastanku sa Vilijamsonom istakao da će objavljivanje zveštaja potvrditi objektivnost instuticija Evropske unije i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Vilijamson, koji je doputovao u Beograd uoči objavljivanja izveštaja Specijalnog tima o nalazima istrage o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji, zahvalio je srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka. Srpski premijer je zahvalio tužiocu za "istrajnost" u rasvetljavanju počinjenih zločina.

"Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava", naglasio je premijer Vučić.

Inače, prištinski mediji prenose danas da Vilijamson ima dokaze za ratne zločine i da će biti optuženo najmanje deset pripadnika nekadašnje OVK, ali nema dokaze i za trgovinu organima.

Američki tužilac je boravio i na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvestaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je juče Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao.Ona je rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojacali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi, saopštio je njen kabinet.Jahjaga je rekla da je skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.Ona je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson se u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izveštaju o istrazi ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti kao što su ustavne promene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama.Šef specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeksonline.Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

http://www.youtube.com/watch?v=XMqj7Qd6gNU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track