Aligrudić: Srbija da ne ulazi u čvrste saveze
Foto: Fonet

Neutralnost

Aligrudić: Srbija da ne ulazi u čvrste saveze

Politika -
Odnose bi trebalo graditi onako kako to čine Švajcarska, Norveška, Island, znači uređivati svoje zakonodavstvo tako da ono omogućava i pospešuje ekonomsku, tehnološku, kulturnu, sve vrste saradnje, kaže potpredsednik DSS

BEOGRAD - Srbija ne sme da ulazi u čvrste političke i vojne saveze ni sa EU, ni sa Rusijom, neutralnost po oba osnova je najbolji izbor i to je izvorni princip Demokratske stranke Srbijem, izjavio je potpredsednik i kandidat za predsednika te stranke Miloš Aligrudić.

Aligrudić je rekao da je Srbija okružena EU i da, bez članstva u njoj, mora pronaći najbolji način za saradnju na svim poljima, ali samo u obostranom interesu, i da dolazi vreme kada se građanima mora reći da je put u EU zatvoren.

"Te odnose bi trebalo graditi onako kako to čine Švajcarska, Norveška, Island, znači uređivati svoje zakonodavstvo tako da ono omogućava i pospešuje ekonomsku, tehnološku, kulturnu, sve vrste saradnje, ali je potrebno sačuvati punu nezavisnost u unutrašnjoj i spoljnoj politici", rekao je Aligrudić za Politiku.

On je naglasio da politička neutralnost obezbeđuje slobodu državi, a najnoviji procesi u Evropi, naročito sukobi oko "ukrajinske krize", pokazuju da je to najbolji put za Srbiju.

Aligrudić smatra da debeogradizacija države podrazumeva snaženje svih njehih delova pođednako, a u stranačkoj organizaciji to znači rukovodstvo koje će biti sastavljeno od najsposobnijih ljudi uz svih naših krajeva i takvo će rukovodstvo imati DS S ako postane predsednik. Na podsećanje da je donedavni potpredsednik stranke Nenad Popović osnovao svoju stranku i tvrdi da DS S ne postoji bez Vojislava Koštunice, Algirudić kaže da je bio među prvima u stranci koji su upozoravali da Popović radi protiv interesa stranke i da će ga napustiti.

"Popovićeva priča samo je nevešt izgovor za napuštanje stranke i pokušaj otimanja delova njene organizacije podmićivanjem. To je i razlog što s njim ne može biti saradnje, pa mi nije jasno kakoj mojoj protivkandidatkinji (Sandi Rašković Ivić) ne smeta takvo Popovićevo delovanje, već najavljuje saradnju sa njim", rekao je Aligrudić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track