AMBICIOZNI SNS: Posle Verka pada i Pajtić
Foto: Marina Lopicic

Ne zaustavljaju se u Kragujevcu

AMBICIOZNI SNS: Posle Verka pada i Pajtić

Politika -
Mnogi poslanici vladajuće većine planiraju da otkažu poverenje prvom čoveku demokrata, svesni da se bliži kraj vladavine DS

BEOGRAD - Nakon smene Veroljuba Stevanovića u Kragujevcu posle 14 godina, bliži se i odlazak Bojana Pajtića sa mesta premijera Vojvodine! Srpska napredna stranka sprema se da preuzme vlast u pokrajini, i to uz podršku poslanika vladajuće većine, saznaje Kurir! Prema informacijama izvora upućenog u prilike u Vojvodini, demokrate iz tamošnjeg parlamenta uskoro će otkazati poverenje lideru DS, nezadovoljni njegovom desetogodišnjom vladavinom, ali i svesni činjenice da im se bliži odlazak sa vlasti.Na staklenim nogamaU prilog našim saznanjima ide i činjenica da se poslanički klub DS u Vojvodini osipa već mesecima - do sada su izgubili 13 poslanika. Tako je pre dva dana jedan Pajtićev poslanik prešao u Pokret socijalista Aleksandra Vulina, a nedavno je jedan preleteo u Srpski pokret obnove.Inače, DS, LSV i SVM u Vojvodini imaju 65 od 120 poslanika, što znači da je vlada na staklenim nogama i da je od rekonstrukcije dele samo pet glasova.- Poslanici vladajuće većine znaju da vlast u Vojvodini može da funkcioniše mnogo bolje. Naprednjaci već duže ukazuju na greške i radnje DS koje su suprotne zakonima, a pri tome je i većina poslanika svesna da se bliži kraj Pajtićeve vladavine - tvrdi sagovornik Kurira.Iako su LSV i DS juče saopštili da su postigli dogovor o rekonstrukciji, Goran Knežević, potpredsednik SNS, kaže da je to samo njihov pokušaj da opstanu na vlasti.- Pajtićev režim je odavno izgubio legitimitet. Građani su rekli šta misle o njima. Sada pokušavaju trulim kompromisima i trgovinom foteljama da opstanu još koju nedelju ili mesec na vlasti. Ideja im je da sakriju tragove svog decenijskog urušavanja Vojvodine i unižavanja građana - tvrdi Knežević.

Knežević Pajtićev režim  je izgubio legitimitet, građani su rekli šta misle o njima
Knežević Pajtićev režim je izgubio legitimitet, građani su rekli šta misle o njima

Odliv poslanikaInače, Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića juče je saopštila da neće učestvovati u rekonstrukciji pokrajinske vlade.Dragoljub Anđelković, politički analitičar, kaže da je pitanje vremena kad će se vlast u Vojvodini urušiti.- Činjenica je da DS ima ozbiljan odliv poslanika iz kluba. Treba se samo setiti da ih je napustilo pet poslanika i da su prešli u SDS Borisa Tadića. Pitanje je i da li su poslanici koji su ostali u klubu stvarno tu ili se spremaju da odu jer su nezadovoljni i žele da se priključe partiji koja ima podršku građana - ocenjuje Anđelković.

Bojan PajtićOD SMENE STRAHUJU ONI SA KUPLJENOM DIPLOMOMVojvođanski premijer Bojan Pajtić kaže da ne strahuje od smene sa vlasti u Vojvodini.- Od smene strahuju oni sa kupljenim diplomama, kojima funkcija obezbeđuje egzistenciju i društvenu reputaciju. Univerzitetski sam profesor, od funkcije ne zavisim i od gubitka iste strahujem. Ako je pitanje da li će SNS srušiti pokrajinsku vladu, odgovor je ne - kategoričan je Pajtić.

ODNOS SNAGA U VOJVOĐANSKOM PARLAMENTUDS 48SNS 28SPS-PUPS-JS 12LSV 10SVM 7NDS 5DSS 2SRS 3TS 2SPO 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track