Američki senator u Srbiji: Pritisak Bele kuće zbog Južnog toka
Foto: Beta Ap

Kris Marfi u Beogradu kad i Putin

Američki senator u Srbiji: Pritisak Bele kuće zbog Južnog toka

Politika -
Nije preciziran dan kada će Kris Marfi doći u Srbiju, ali nije isključeno da se poklopi sa posetom šefa Kremlja. Teme će biti energetska bezbednost regiona i odnosi Srbije i NATO

BEOGRAD - Američki senator Kris Marfi, predsedavajući Potkomitetu Senata za evropske poslove, dolazi sledeće sedmice u Srbiju radi, kako je saopšteno, razgovora o jačanju odnosa sa SAD. Međutim, sagovornici Kurira ocenjuju da je njegova poseta blisko povezana sa dolaskom ruskog predsednika Vladimira Putina, te da američki zvaničnik dolazi da upozori Srbiju da ne ode predaleko u flertu sa šefom Kremlja.Marfi će u okviru turneje po regionu, koja počinje 14. oktobra, posetiti i Prištinu, Zagreb, Tiranu i Podgoricu. Nije precizirano kog dana će boraviti u Beogradu, te nije isključeno da dođe baš 16. oktobra, kada Srbija dočekuje Putina. Kako je najavljeno, sastaće se sa najvišim zvaničnicima, među kojima i sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.Upozorenja i informacijeUrednik Nove srpske političke misli Ðorđe Vukadinović kaže za Kurir da Marfi dolazi kako bi podsetio Srbiju da je na prozapadnom putu.- Marfi dolazi kako bi vlast u Beogradu upozorio da ne ode predaleko u flertu sa Putinom. Verovatno će želeti da vidi suštinu opredeljenja srpskih vlasti, ali i da dobije uveravanja i informacije o odnosima sa Moskvom i da podseti ko je gazda - zaključuje Vukadinović.Sa njim je saglasan politički analitičar Dragomir Anđelković, koji takođe kaže da se preklapanje poseta ne dešava slučajno.- Zbog boljih odnosa sa Moskvom Srbija postaje sve atraktivnija za Zapad - rekao je Anđelković.Politički analitičar Branko Radun podseća da američki senatori ne dolaze tako često u posete.Senatori bili i u Bugarskoj- Amerikanci i Rusi su zainteresovani za projekat izgradnje gasovoda Južni tok, ali svako iz svog razloga. Prvi žele da ga suspenduju, a drugi da se on realizuje. Ja bih podsetio da je grupa senatora nedavno posetila Bugarsku i izvršila pritisak da se radovi na tom projektu trenutno obustave. Možda bi u tom svetlu trebalo gledati i predstojeću posetu Srbiji - kaže Radun.Kako je saopšteno, senator Marfi preneće zvaničnicima Vlade podršku Vašingtona za integraciju zapadnog Balkana u EU i NATO i izraziti podršku normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Takođe, ukazaće na značaj transparentnosti i vladavine prava za privredni rast, ali i razgovarati o tome na koji način SAD mogu da doprinesu energetskoj bezbednosti regiona i pomognu u otklanjanju posledica poplava.

Đorđe Vukadinović, Foto: Fonet
Đorđe Vukadinović, Foto: Fonet

Aleksandra JoksimovićZNAČAJNA POSETAAleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje da je poseta američkog senatora od velikog značaja:- Poseta senatora SAD je značajna jer visoki predstavnici SAD ne dolaze toliko često. Takođe, poseta je važna i imajući u vidu da SAD snažno podržavaju put Srbije u EU. Sigurno je da će razmeniti brojne poruke i da će biti reči o temama poput normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i Južnog toka jer su SAD nedavno imale oštre izjave o tom projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track