Analitičari: Vučiću ni seča plata ne smanjuje rejting

Mere štednje neće uticati na popularnost premijera Srbije

Analitičari: Vučiću ni seča plata ne smanjuje rejting

Politika -
Kao što racionalni razlozi nisu uticali na izgradnju rejtinga, tako neće uticati ni na opadanje, smatra Srećko Mihailović

BEOGRAD - Mere štednje koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić, iako ih je najavljivao kao bolne, neće se odraziti na njegov rejting, bar ne uskoro, smatraju analitičari.

Profesor FPN Zoran Stojiljković rekao je da su priče o merama "tako gradirane da je većina, oni koji su očekivali dvocifreno smanjenje plata i penzija odahnula".

Prema njegovim rečima, napravljen je i "otklon prema najsiromašnjima koji se neće buniti", jer su siromašni ostali nepogođeni ili minimalno pogođeni.

Sociolog i istraživač javnog mnjenja Srećko Mihailović takođe smatra da će rejting premijera i vladajuće koalicije ostati neokrnjen i da "kao što racionalni razlozi nisu uticali na izgradnju rejtinga, neće uticati ni na opadanje".

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković navodi da se ne može ništa reći dok ne prođu dva-tri meseca i dok se ne vide efekti i sprovede istraživanje da li su građani razumeli smisao mera.

"Možda će čak i oni kojima su plate smanjene za to vreme utvrditi da je to dugoročno dobro za njih i podržati mere", kaže Vuković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track