Babić: Kodeks ponašanja poslanika dobio pozitivno mišljenje
Foto: Zorana Jevtić

Za lepše ponašanje

Babić: Kodeks ponašanja poslanika dobio pozitivno mišljenje

Politika -
Kodeks će važiti podjednako za sve i postojaće jasna procedura po kojoj se utvrđuje da li je taj dokument prekršen

BEOGRAD - Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić očekuje da tokom jesenjeg zasedanja parlamenta bude usvojen Kodeks ponašanja poslanika, pošto je, rekao je, iz Evropskog parlamenta stiglo pozitivno mišljenje o tom dokumentu.

Babić je novinarima u parlamentu rekao da će sutra i 2. oktobra u skupštini eksperti EP imati sastanke sa članovima Radne grupe i Adminsitrativnog odbora, koji je i formirao tu radnu grupu i da veruje da će kodeks tokom jesenjeg zasedanja dobiti većinsku podršku u skupštini.

Na pitanje da li bi nedavni istup poslanika SNS Aleksandra Jovičića kada je rekao da su socijalisti “(Ivica) Dačić i (Branko) Ružić okoreli kriminalci” mogao da bude sankcionisan po Kodeksu da je taj dokument usvojen, Babić je odgovorio.“Sačekajte da usvojimo Kodeks i formiramo Etički savet i da taj savet počne da funkconiše. Kao i pred zakonima, tako i pred Kodeksom, zaštitćenih neće biti bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju”, naglasio je Babić.

On je podvukao da će Kodeks važiti podjednako za sve i podsetio da postoji jasna procedura po kojoj se utvrđuje da li je taj dokument prekršen.

"Svaki građanin ove zemlje može da sugerise na loše ponašanje poslanika, tu sugestiju upućuje narodnim poslanicima, a poslanik zatim pokreće postupak pred Etičkim savetom”, rekao je Babić i precizirao da će ta procedura važiti od trenutka kada Etičkis kodeks bude usvojen u skupštini.

Istakavši da ne može da govori o stvarima retroaktivno, kao i onima koji će se eventualno dogoditi, Babić je rekao da je bitno to da li je ikome Jovičićeva izjava zasmetala.

"Bitno je da li je nekome to zasmetalo da bi sugerisao narodnim poslanicima, pa da onda poslanik, ili više njih, pokrene postupak pred Etičkim savetom. Takva je procedura predviđena za sve, ne mogu da govorim o stvarima retroaktivno, ni o stvarima unapred, jedino za šta se zalažem i u šta sam siguran jeste da nikakvu zaštitu niko ne može da očekuuje”, precizirao je on.

Na pitanje da li i poslanik, pored građana, može da pokrene takvu inicijativu, predsednik Administrativnog odbora je odgovorio potvrdno.

Babić je ukazao da je poslanik jedini koji može da uputi predlog Etičkom savetu, ali da ne mora da dobije sugestiju od građana, jer su i poslanici građani Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track