BAHATO: Tadićeva vlada bacila milion dolara na lobiranje!
Foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić

Sramotno

BAHATO: Tadićeva vlada bacila milion dolara na lobiranje!

Politika -
Vlada DS dvanaest meseci plaćala američkoj konsultantskoj kući po 85.000 dolara za nepostojeću uslugu; "Advansed praktikal solušens LLC" bio angažovan zbog "poboljšanja odnosa sa SAD" i privlačenja investitora iz Amerike

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije 2009. godine, kad je na njenom čelu bila Demokratska stranka Borisa Tadića, američkoj konsultantskoj kući „Advansed praktikal solušens LLC“ za usluge lobiranja za godinu dana iskeširala je čak 1.020.000 dolara.Kako saznaje Kurir, Vlada čiji je predsednik tada bio Mirko Cvetković potpisala je ugovor s tom konsultantskom kućom sredinom 2009. godine i to na preporuku Ministarstva spoljnih poslova, koje je vodio Vuk Jeremić, takođe kadar DS, za mesečnu naknadu od čak 85.000 dolara. Kako se navodi u ugovoru, konsultant se obavezuje da Srbiji obezbedi širok spektar konsultantskih usluga i usluga u vezi s državnim poslovima zbog, kako se navodi, „poboljšanja diplomatskih odnosa, povećanja investicija i trgovine između SAD i Srbije“. Rezultati rada koji je plaćen neverovatnih milion dolara nikad nisu viđeni.I dok je tadašnja garnitura vlasti s Borisom Tadićem, šefom države, na čelu govorila da je položaj Srbije u svetu nikad bolji, te da imamo odličnu saradnju sa SAD, istina je da smo morali debelo da odrešimo kesu da bismo poboljšali odnose s Amerikancima.

Bačene pareZa milion dolara, koliko je izbijeno građanima Srbije iz džepa, trebalo je ugovorom, uz neku vrstu diplomatske ofanzive, da „dobijemo“ i nekog investitora. Međutim, svedoci smo da su ulaganja iz SAD u našu zemlju daleko iza ulaganja iz evropskih zemalja. To znači da su demokrate praktično bacile milion dolara.- Konsultant radi s pojedincima koji predstavljaju sledeće entitete radi poboljšanja diplomatskih odnosa, povećanja investicija i trgovine između SAD i Srbije: izvršna vlast SAD, uključujući i ministarstvo inostranih poslova SAD, članovi Kongresa SAD i ljudi iz poslovnih krugova u SAD. Konsultant Srbiji dostavlja mesečni izveštaj u pismenom obliku koji je u vezi s političkom situacijom u SAD i sa aktivnostima konsultanata u skladu s ovim ugovorom, i na zahtev Srbije, konsultant dostavlja dodatni opis svojih aktivnosti u usmenom i pismenom obliku - navodi se u ugovoru.Na ime honorara, konsultantu republika plaća mesečni honorar od 85.000 dolara.Postoji mogućnost da je ovaj tajni aranžman demokrata koštao građane Srbije i mnogo više jer je spornim ugovorom predviđena i stavka „vanredni troškovi“, koja je podrazumevala da svaku dodatnu uslugu konsultanta Vlada mora posebno da plati.Mesečni račun- Ako Srbija od konsultanta zatraži da obavi bilo kakve vanredne lobističke aktivnosti - organizovanje konferencije, konvencije ili trgovinske smotre, Srbija nadoknađuje konsultantu sve razumne troškove nastale u vezi s tim aktivnostima. Konsultant dostavlja Srbiji mesečni račun sa svim honorarima i vanrednim troškovima za taj mesec i te troškove Srbija plaća u roku od trideset dana od prijema računa - navodi se u ugovoru o lobiranju koji je u ime Vlade potpisao tadašnji generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević.

Crno na belo... Ugovor koji je Vlada potpisala 2009. godine
Crno na belo... Ugovor koji je Vlada potpisala 2009. godine

Vlada SrbijeNEMAMO UGOVOR O LOBIRANJUDS je juče zatražio da premijer Aleksandar Vučić stavi na uvid javnosti sve lobističke ugovore sa stranim firmama i optužio je Vladu da godišnje plaća 250.000 evra agenciji „Bel Potindžer“ za izgradnju imidža. Nakon toga oglasila se Vlada Srbije:- Nemamo ugovor s agencijom „Bel Potindžer“, niti smo uplatili finansijska sredstva pomenutoj agenciji. Vlada nema važeći ugovor s nekom od lobističkih ili PR agencija.Saopštenjem se oglasio i SNS, koji je DS upitao zašto su ćutali kad je njihov premijer sklapao ugovore sa stranim lobistima i šta je bio cilj njihovog angažovanja.

Cvetković:PITAJTE ONOG KO JE PREDLOŽIO POSAOJa sam već dve nedelje van zemlje (u SAD), intenzivno radim na jednom projektu i zaista nemam vremena da se bavim vama. Pitajte onoga ko je dao predlog da se ta firma angažuje - ja se ne sećam ko je to - napisao nam je Cvetković, koji je formalno bio predsednik vlade koja je sklopila sporni ugovor.Boris Tadić, koji je u to vreme praktično bio neformalni premijer jer je sve konce držao u svojim rukama, juče nije odgovarao na naše poruke na ovu temu.Pitanja su prosleđena i Vuku Jeremiću, ali ni on do zaključenja broja nije odgovorio na njih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track