Beko za Kurir: Kostić je bolji za Železnice od mene!
Foto: Dragan Kadić

Privrednici prebacuju vruć krompir jedan drugom

Beko za Kurir: Kostić je bolji za Železnice od mene!

Politika -
Nisam jedini na koga premijer može da računa za „Železnice“. Kole je najbolji privrednik. Ko će biti postavljen, odlučiće Vučić, kaže Beko

BEOGRAD - Iako je gotovo izvesno da će Milan Beko preuzeti funkciju direktora „Železnica Srbije“, on u razgovoru za Kurir ipak tvrdi da je Miodrag Kostić, predsednik „MK grupe“, najbolji kandidat za ovo izuzetno odgovorno mesto, te da bi bilo bolje da on dođe na čelo jednog od najvećih srpskih gubitaša.Kako saznajemo, najpre je Kostiću bilo ponuđeno da sedne u prezaduženu lokomotivu srpskih „Železnica“, ali se on još nije izjasnio na koji način će se angažovati u spasavanju propalog. Vlasnik „Luke“ za Kurir kaže da još nije sve gotovo, odnosno da za njegovo eventualno imenovanje postoji procedura.Hoće da se pokažu- Važno je da kažem da nisam jedini među privrednicima na koga premijer može da računa kad su „Železnice“ u pitanju. Ko će biti postavljen, odlučiće premijer i Vlada, tim redom. Kada će biti imenovanje v. d. direktora i ko će biti konačan izbor Vučića, nije mi poznato. Mislim da je iz ovoga jasno da ne pravim planove, a najmanje da imam u vidu otpuštanje zaposlenih kao prvu meru restrukturiranja - kaže Beko i dodaje:- Činjenica da je imenovanje nekog iz Kluba „Privrednik“ na rukovodeću funkciju javnog preduzeća koje je u ozbiljnim teškoćama moguća ili verovatna opcija dobra je poruka.- Naša ekonomska realnost je toliko preteća i važno je ostaviti iza sebe predrasude stvorene u vreme total-populizma bivših. Uostalom, biće konkurs za izbor direktora, verujem da se Komisija za izbor neće usuditi da izvrši drugačiji izbor, nego na osnovu rezultata iz poslovnih biografija kandidata. Članstvo u strankama na vlasti više nema značaj u kadrovskoj kombinatorici, sudeći po javnom stavu premijera. To je još jedna dobra vest. Feudalni partijski odnos prema javnim preduzećima napravio je debakl u poslovanju. Finansijski tokovi javnih preduzeća su privatizovani. Ako je s tom praksom gotovo, kako izgleda, onda je to još jedna dobra vest. I konačno, ovde nije reč o meni, to je najmanje važno. Miodrag Kostić je, po meni, odlično rešenje za „Železnice“. On je odličan privrednik, najbolji. Uvek sam verovao da ako nemam rezervno rešenje, nemam dobro rešenje - objašnjava Beko, čime je donekle vratio loptu na Kostićev teren.Obećavaju rezultateMiodrag Kostić nije se izjašnjavao da li je premijer njemu lično ponudio vođenje „Železnica“, ali je u izjavi za Kurir indirektno nagovestio da je spreman da pomogne državi.- Što se tiče angažmana ljudi iz „Privrednika“ na poziv Aleksandra Vučića u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, smatram da bi svi oni kojima to obaveze dozvoljavaju trebalo da se odazovu da daju svoj doprinos izlasku iz krize - poručio je Kostić.

Mihajlovićeva zamera što je biznismen preskače BEKO, MORAĆEŠ DA IGRAŠ TIMSKI!Kako nezvanično saznajemo, preliminarni dogovor Milana Beka i Aleksandra Vučića o preuzimanju funkcije direktora „Železnica“ napravljen je krajem prošle nedelje. Uslov da prihvati funkciju direktora Milana Beka bio je da bude direktno vezan za kabinet premijera, odnosno da izveštaje za svoje aktivnosti podnosi njemu, a ne resornom ministru, odnosno Zorani Mihajlović.Ona za Kurir nije želela da komentariše ovakav Bekov predlog jer ništa nije ozvaničeno, ali je između redova ipak poručila biznismenu da će morati da se prilagodi sistemu i hijerarhiji.- Ovo je timski rad, vrednost projekata u „Železnicama“ je milijardu evra... Da li iko misli da to može da se radi bez timskog rada i poštovanja pravila s ministarstvima i vladom - kaže Mihajlovićeva.

Vučić o ŽeleznicamaNIJE BITNO IME, NEGO REZULTATPremijer Vučić je, odgovarajući na optužbe opozicije da biznismena Milana Beka na čelo „Železnica“, rekao:- Nisu se obogatili devedesetih, već za vreme vlasti DS. Meni nije bitno ko će voditi „Železnice“, već ko će napraviti profitabilno preduzeće, bez dugova - naglasio je Vučić.

REAGOVANJAMarko Đurišić, NDSZANIMLJIVA IDEJAPonuda Milanu Beku da vodi „Železnice“ zanimljiva je ideja ako se pogleda njegova poslovna biografija i to kako je došao do bogatstva koje ima. Treba sačekati i videti rezultate.Borislav Stefanović, DSZAŠTO MIŠKOVIĆU NE DATE SRBIJAGASZašto Miškoviću ne date „Srbijagas“, pa da onda zajedno krenemo u budućnost u koju verujemo. Kako je moguće da se Milanu Beku ponudi ovakva funkcija, a da je on jedan od većih poreskih dužnika.Đorđe Milićević, SPSNE PRIČAMO O IMENIMAIdeja da se u rukovođenje javnim preduzećima uključi i neki privrednik nije loša, ali SPS ne može da se izjašnjava o pojedinačnim imenima. Vlada Srbije naći će najbolje moguće rešenje za državna preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track