BEOGRAD: Tužilac Vilijamson se sastaje sa Vučićem!
Foto: Fonet

SPECIJALNI TIM ZA ISTRAGU O TRGOVINI ORGANIMA

BEOGRAD: Tužilac Vilijamson se sastaje sa Vučićem!

Politika -
Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutim u izveštaju Dika Martija za organizovani kriminal i trgovinu organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine

BEOGRAD - Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, boraviće sutra u poseti Beogradu, a tom prilikom će se, kako je najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki tužilac danas boravi na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutim u izveštaju Dika Martija za organizovani kriminal i trgovinu organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Posetu Vilijamsona Prištini najavili su tamošnji mediji, dok iz Brisela tu potvrdu nije bilo moguće dobiti, ali je dnevniku "Koha ditore" portparol Operativne grupe kojom rukovodi Vilijamson, Žoao Sosa, rekao da bez ikakve sumnje može da negira bilo kakvu tvrdnju da će nalaze do kojih su došli predstaviti najpre kosovskim vlastima.Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Dnevnik "Koha ditore" ranije je preneo da diplomate u Briselu, u iščekivanju rezultata istrage, ne veruju da će na Kosovu biti negativnih reagovanja čak ni u slučaju da optužnica bude podignuta protiv neke značajne političke figure.Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao premijera Kosova Hašima Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci.Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track