BERLIN: Počela konferencija Zapadni Balkan
Foto: Beta

Srpska delegacija u Nemačkoj

BERLIN: Počela konferencija Zapadni Balkan

Politika -
Za prvu sesiju, čija tema je ekonomija, prijavilo se oko 250 predstavnika nemačkih kompanija, srpsku delegaciju predstavlja ministar privrede Dušan Vujović, a domaćin je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel

BERLIN - U Berlinu je danas počela konferencija o zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mediji prenose da se za prvu sesiju, čija tema je ekonomija, prijavilo oko 250 predstavnika nemačkih kompanija, srpsku delegaciju predstavlja ministar privrede Dušan Vujović, a domaćin je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel.

Na dva panela učesnici konferencije razmatraće pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede kao i investicija.

U okviru konferencije o zapadnom Balkanu biće održan i sastanak šefova diplomatija zemalja u regionu, a nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer tim je povodom izjavio da današnji skup u Berlinu pokazuje da se Nemačka i dalje vrlo aktivno angažuje za ceo region i da Berlin podržava evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

"Mi želimo naš susret da iskoristimo da bismo pohvalili dosadašnji napredak regiona na putu ka EU. Razgovaraćemo o pitanjima koja su odlučujuća za tempo i uspeh u približavanju zemalja zapadnog Balkana, o tome kako da te zemlje i u okviru regionalne saradnje sprovedu nužne reforme", rekao je Štajnmajer izrazivši zadovoljstvo što su njegove kolege sa Balkana, među njima i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, došli u Berlin.

Dodao je da želi da se savetuje sa svojim kolegama i povodom "aktuelne međunarodne krize u našem komšiluku", posebno o tome kako se zajedničke evropske vrednosti i interesi mogu jasno pokazati u jednoj jedinstvenoj evropskoj politici.

Nakon susreta ministara inostranih poslova regiona predviđen je u sedištu nemacke vlade sastanak kancelarke Merkel s premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.

Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrede iz regiona.Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka na tom će skupu podržati evropske integracije regiona.U susret skupu zemalja zapadnog Balkana Merkelova je poručila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi.

Premijera Vučić se juče u Berlinu sastao s nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom i s predstavnicima Svetske banke, dok su za danas najavljeni njegovi susreti, najpre s predstavnicima kompanije Goldman Saks, zatim sa predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, kao i s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Po završetku konferencije Vučić će prisustvovati radnoj večeri sa kancelarom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu završava susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Gabrijelom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track