BORA ČORBA ZA KURIR: Koštunica me nagovorio da odem iz DSS!
Foto: Nemanja Pancic

Intervju, Borisav Ðorđević muzičar, otvoreno o ratu u stranci i političkom angažovanju

BORA ČORBA ZA KURIR: Koštunica me nagovorio da odem iz DSS!

Politika -
Razgovarao sam s Vojomm i on mi je savetovao ovo što sam i uradio. Sanda je znala na čijoj sam strani, ali smo prijatelji

BEOGRAD - Muzičar Borisav Ðorđević je napustio DSS po savetu ekslidera te partije Vojislava Koštunice i odlučio da se pridruži Državotvornom pokretu, koji će oformiti bivši funkcioneri te stranke sa Slobodanom Samardžićem na čelu.- DSS je napustio svoju ideju političke i vojne neutralnosti, koja je bila genijalna. Nije zaživela u narodu. Ne želim da sarađujem sa onima koji ne slede ideje državotvorne politike. Borbu za Srbiju nastaviću u Državotvornom pokretu, koji je i nastao da bi sačuvao izvornu politiku DSS.Jeste li o tome razgovarali s novom predsednicom DSS Sandom Rašković Ivić?- Ne. Na zasedanju GO sam rekao kako sam orijentisan, Sanda je to znala. Svi su znali ko je gde. Preko pres-službe sam obavestio javnost o napuštanju DSS. Ali Sanda i ja se družimo, bili smo komšije. Naši odnosi su i dalje prijateljski.A sa Koštunicom?- Sa Vojom sam razgovarao i konsultovao se.I šta vam je savetovao?- Upravo ovo što sam uradio - da napustim DSS. To je zavisilo od mene, ali naravno da ću poslušati Voju.Šta vam je konkretno rekao?- Kad je na proteklim izborima DSS pao ispod cenzusa, pojavilo se nezadovoljstvo unutar stranke. Pojavile su se dve struje - jedna koja je bila spremna da sarađuje sa strankama iz vlasti i druga koja je želela da sačuva izvornu politiku Koštunice. Na stranačkim izborima je pobedila prva struja, a ja sam pripadao drugoj i zato je pošteno da odem iz DSS.I zato su Sandi svi viđeniji funkcioneri okrenuli leđa?- Niko joj nije okrenuo leđa. Ima svoje istomišljenike, koji su podržali njen izbor.Čini se da Koštunica i dalje vuče konce. Planira li da se ponovo politički aktivira?- Bio je i ostao pošten i dosledan. Kad bismo takvog čoveka uspeli da nagovorimo da se vrati politici, bio bih jako srećan, ali sumnjam u to.Zašto verujete Slobodanu Samardžiću, pošto se priključujete Državotvornom pokretu?- Imam razloga da mu verujem. Vrlo je pametan i obrazovan čovek. Koštunica ga apsolutno podržava. Bio je pravi ministar za KiM, savršeno poznaje tu probematiku. Verujem da će se viđeniji funkcioneri koji su napustili DSS priključiti tom pokretu.

Srbin do krajaNEĆU DA POSTANEM SLOVENACSelite li se u Sloveniju zbog verenice Dubravke?- Živim na relaciji Beograd-Ljubljana. Ne pada mi na pamet da uzimam slovenačko državljanstvo. Ðorđe Balašević je građanin sveta i ambasador dobre volje, a ja sam ponekad loše volje i ne mogu da uzimam druga državljanstva. Imam istetoviran grb Srbije i ostajem Srbin.

SusretSANDA I VOJA NA KONCERTUHoće li Ivićeva i Koštunica doći na vaš koncert 31. oktobra ili 1. novembra u Sava centru, kad slavite 62. rođendan?- Pozvaću Voju, on standardno dolazi. Možda i Sandu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track