BRITANSKI AMBASADOR: Srbiji ne postavljamo ultimatume u vezi sa Rusijom
Foto: Kurir I Uk.gov

Usaglašavanje politike

BRITANSKI AMBASADOR: Srbiji ne postavljamo ultimatume u vezi sa Rusijom

Politika -
Mislim da je politika Vlade Srbije jasna - da je Srbija na evropskom putu i da ima dobre odnose sa Rusijom - i mislim da je to razumno, naveo je Denis Kif

BEOGRAD - Srbija može da ima veoma pozitivnu ulogu u stabilnosti regiona zapadnog Balkana, reformama u okviru procesa evropskih integracija, ali i prilikom predsedavanja OEBS, pri čemu joj Zapad ne postavlja ultimatume što se tiče njene pozicije prema Rusiji, izjavio je britanski ambasador u Beogradu Denis Kif.

Kif nije želeo da komentariše diplomatski skandal oko izjave američkog ambasadora Majkla Kirbija i potonje objašnjenje premijera Aleksandra Vučića da Srbija priznaje integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Međutim, na pitanje da li je cela situacija zapravo svojevrsno povećanje diplomatskog pritiska na Srbiju da promeni svoju poziciju prema Rusiji, britanski ambasador je rekao da je usaglašavanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU važna tema i proces koji se nastavlja i o kojem ćemo još razgovarati.

"Prvo, premijer Vučić je izrazio stav Vlade Srbije dosta jasno kada je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Na sastanku u nadbiskupiji je takođe rekao da nema razgovora jezikom ultimatuma i ja se sa njim slažem", kazao je Kif.

On je naveo da smatra da je to normalan deo procesa usaglašavanja spoljne politike sa spoljnom politikom EU.

"Takođe mislim da je politika Vlade Srbije jasna - da je Srbija na evropskom putu i da ima dobre odnose sa Rusijom - i mislim da je to razumno", istakao je Kif.

Britanski ambasador je dodao da je "u saglasnosti sa očekivanjima" kada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je potpuno neprihvatljivo ono što se desilo sa putničkim avionom u Ukrajini. Komentarišući to što Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS, Kif je rekao da je to još jedan primer gde Srbija može da igra pozitivnu ulogu u širem regionu, dodajući da se nada će to biti uspešno predsedavanje, ali da neće biti lako.

Osim pregovora o članstvu Srbije u EU koji čine, kako je kazao, okvir britansko-srpskih bilateralnih odnosa, ambasador Kif je naveo da dve zemlje povezuju i mnoga druga pitanja poput stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

"To je bio period kada smo bili saveznici i kad su mnoge Britanke radile kao lekarke i bolničarke i pomagale Srbiji. Na svom blogu sam već najavio da planiramo hodočašće po svim mestima u Srbiji gde su spomenici ili institucije koje su osnovale neke od ovih žena", rekao je Kif.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track