CIRKUS: Evropska komisija nam se izvinila zbog "otkidanja" Vojvodine, a onda nam pripojila Crnu Goru

Brisel napravio karambol sa granicama na balkanu

CIRKUS: Evropska komisija nam se izvinila zbog "otkidanja" Vojvodine, a onda nam pripojila Crnu Goru

Politika -
Na sajtu evropske vlade objavljena karta Evrope na kojoj je Vojvodina u sastavu Hrvatske. Posle protesta naše vlade, Vojvodina „vraćena“ u sastav Srbije, ali su nam dodali Crnu Goru

BEOGRAD - Na sajtu Evropske komisije objavljena je karta Evrope na kojoj se severna srpska pokrajina Vojvodina nalazi ni manje ni više nego u sastavu Hrvatske.Evropska komisija „prekrojila“ je granice na Balkanu, pa je tako Srbija ostala bez Vojvodine, koja je završila kao deo teritorije susedne države. „Novim granicama“ Hrvatska se, zahvaljujući našoj severnoj pokrajini, proteže čak do Rumunije.

Sporna mapa objavljena je u rubrici Evropskog centra za savete potrošačima u vezi s kupovinom i prevozom robe iz jedne zemlje EU u drugu. U Evropskoj komisiji su potvrdili da je u pitanju nenamerna greška.- Reč je o zaista velikoj, ali nenamernoj grešci, ovo nikako nije provokacija - objašnjavaju u Evropskoj komisiji.Sporna karta je vrlo brzo povučena sa sajta. Međutim, ni tu nije kraj greškama EK. Taman što su nam vratili severnu pokrajinu, desio se novi obrt, pa su nam na novoj karti dodali i Crnu Goru!

Tako su Evropljani, potpuno nesvesno, ponovo obnovili zajednicu Srbije i Crne Gore.Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, kaže za Kurir da je dao nalog šefu misije EU u Briselu da izrazi protest u ime naše zemlje.- Dao sam nalog našem šefu misije EU u Briselu da pozove Evropsku komisiju, da izrazi naš protest i da se utvrdi činjenično stanje kako je do toga došlo - kratko je poručio Dačić.O ovom propustu najvažnijeg tela Evropske unije juče su pisali gotovo svi mediji u zemlji i regionu, uključujući i hrvatske medije.

Predrag SimićAROGANCIJA NEZNANJAProfesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić ističe da ovaj potez Evropske komisije nije prekrajanje Balkana, već arogancija neznanja.- Nije ovde nikakvo prekrajanje Balkana, već arogancija neznanja, brljotina nekoga ko ne poznaje Balkan, ko se ne razume. I ranije su se pojavljivale slične stvari, tako da ovo ne iznenađuje - ističe Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track