Dačić: Dobro što je poseta Edija Rame odložena
Foto: Nebojsa Mandic

Da se smire tenzije

Dačić: Dobro što je poseta Edija Rame odložena

Politika -
Tu situaciju treba prevazići, a da bi se ona prevazišla potrebna je politička volja, a Srbija je ima, rekao je šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je dobro što je odložena poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu.

Kako je Dačić rekao, potrebno je da se smire tenzije nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija."Tu situaciju treba prevazići, a da bi se ona prevazišla,, potrebna je politička volja, a Srbija je ima", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija u Beogradu. On je dodao da treba da se utvrdi kako i zašto se dogodio incident i kako se na utakmici pojavio dron koji je nosio zastavu takozvane Velike Albanije.

"Sve ono što se desilo na utakmici nije dobro, jer se podstiču tenzije i dolazi do negativnog razvoja odnosa i regionalne nestabilnosti", ocenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio da treba razvijati regionalnu saradnju i razgovarati otvoreno o svim problemima kako bi se prevazišle problematične situacije. Premijer Albanije Edi Rama trabalo je 22. oktobra da dođe u zvaničnu posetu Beogradu, ali je nakon nedavnog incidenta na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije, odlučeno da se ta poseta odloži za 10. novembar."Moramo da razgovaramo i sa onima koji Srbiji misle loše"Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma smatra da je premijer Vučić doneo mudru odluku da odloži posetu premijera Rame.

"Odluka o odlaganju posete i da se utvrde činjenice ko je glavni organizator da se spusti zastava 'Velike Albanije' na stadion Partizana u vreme odigravanja utakmice Srbija-Albanija i uznemirava srpska javnost su mudre", navodi Marković u pisanoj izjavi medijima.

"Ono što je važno za Srbiju je da Srbija mora da razgovara i sa onima koji Srbiji misle loše", istakao je Marković i napomenuo da je Srbija na evropskom putu i "za nas je važno da je Evropa videla ko su organizatori spuštanja zastave 'Velike Albanije' na stadion Partizana". Marković je ponovio da Jedinstvena Srbija osuđuje napade na radnje Albanaca u Vojvodini i ocenio da to "nije poruka koju trebamo da šaljemo u svet". "Naša je poruka da su za nas svi građani isti i da se u Srbiji poštuju prava nacionalnih manjina", zaključio je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track