DAČIĆ I BERD: Srbija i Kanada za unapređenje saradnje
Foto: Tanjug

Zvanični susret

DAČIĆ I BERD: Srbija i Kanada za unapređenje saradnje

Politika -
Veliki broj kanadskih kompanija radi u Srbiji - više od 50, i ta zemlja je najviše zainteresovana za investiranje u energetskom sektoru i to u hidroelektrane. Najviše se odmaklo u vezi s hidroelektranom Bistrica, a razgovara se o Brodarevu i o ulaganju u RTB Bor, naveo je srpski šef diplomatije

BEOGRAD - Srbija i Kanada žele da unaprede saradnju, naročito u energetici i rudarstvu u koje je Otava najviše zainteresovana da investira, rekli su danas u Beogradu šefovi diplomatija dve zemlje, Ivica Dačić i Džon Berd.

"Veliki broj kanadskih kompanija radi u Srbiji - više od 50, i ta zemlja je najviše zainteresovana za investiranje u energetskom sektoru i to u hidroelektrane. Najviše se odmaklo u vezi s hidroelektranom Bistrica, a razgovara se o Brodarevu i o ulaganju u RTB Bor", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berdom.

Dačić je istakao da je, i pored toga što je Kanada poslednjih godina uložila više stotina miliona dolara u Srbiju, spoljnotrgovinska razmena veoma mala i iznosi nešto više od 40 miliona dolara, te će saradnju podstaći sporazum o zaštiti investicija koji će danas potpisati dve zemlje.

Šef kanadske diplomatije istakao je da će taj sporazum osigurati bezbedno poslovanje kanadskih kompanija. Berd koji je prvi ministar spoljnih poslova Kanade u poseti Beogradu od 2001. godine, kazao je da Otava snažno podržava demokratski i reformski proces u Srbiji.

Poziv na hitan prekid sukoba u Ukrajini

Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga, saopšteno je posle sastanka Dačića i Berda.

Dačić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da iz razloga svojih ekonomskih interesa i mogućih rizika za svoje građane nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, kao ni u ruskim sankcijama prema EU.

Dačić je konstatovao da Ukrajina i Rusija imaju "čudan odnos" prema sankcijama, jer Ukrajina je, prema njegovim rečima, podržala sankcije prema Rusiji ali ih nije sprovela u delo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrede.

"Ako oni to nisu uradili, ne treba očekivati da će Srbija raditi na svoju štetu", poručio je Dačić.

Šef kanadske diplomatije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Srbija, kako je rekao, ne podržava "ilegalnu okupaciju i agresiju" na istoku Ukrajine i pozvao je Srbiju da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track