Dačić i Ružić saslušani zbog pljačke Galenike

Vrhuška SPS svedočila u Specijalnom tužilaštvu

Dačić i Ružić saslušani zbog pljačke Galenike

Politika -
Lider socijalista i predsednik Izvršnog odbora te stranke juče davali iskaz o malverzacijama u farmaceutskom gigantu, koji su godinama vodili kadrovi te partije

BEOGRAD - Ivica Dačić, lider SPS, i njegov stranački kolega Branko Ružić juče su svedočili u Specijalnom sudu u vezi s malverzacijama u državnoj farmaceutskoj kompaniji „Galenika“, koju su godinama vodili upravo kadrovi ove partije, potvrđeno je Kuriru u tužilaštvu. I Dačić i Ružić, kako saznajemo, pozvani su kao svedoci tužilaštva.Podsetimo, zbog milionske pljačke u „Galenici“ nedavno je uhapšen i direktor SPS Dejan Backović, koji se i dalje nalazi u pritvoru, dok je bivši direktor Nenad Ognjenović uhapšen u maju prošle godine.Svalio na TadićaDačić se u specijalnom sudu zadržao više od dva sata, a tužiocu je ispričao da su socijalisti dobili „Galeniku“ na osnovu koalicionog sporazuma.- Poznato je da „Galenika“ nije mogla sama da prodaje lekove, već je to radila preko privatnih veledrogerija. Zbog toga je „Galenika“ bila u finansijskim problemima. Više puta sam o tome razgovarao s Borisom Tadićem, koji je tada bio predsednik, kako bismo našli rešenje - pojašnjavao je Dačić tužiocu svoja saznanja o „Galenici“.Inače, Dačić se odmah posle svedočenja zaputio u Skupštinu, gde su premijer i ostali članovi Vlade odgovarali na poslanička pitanja.Pre svog stranačkog šefa, u prepodnevnim satima, saslušan je Ružić, koji je u sud ušao na glavni ulaz i zadržao se oko pola sata.- „Galenika“ je državno preduzeće, a ne preduzeće SPS, kako predstavljaju. Nikada se u SPS nije govorilo o „Galenici“ - rekao je Ružić na saslušanju.

Običan smrtnik...  Ružić u Specijalni sud došao svojim autom
Običan smrtnik... Ružić u Specijalni sud došao svojim autom

ŠaljivdžijaNa pitanje novinara Kurira šta je radio u Specijalnom tužilaštvu, odgovorio je:- Došao sam da popijem kafu - u svom stilu rekao je Ružić.Ipak, Ružićev iskaz nije zanemarljiv jer, kako saznajemo, sada bivši direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović u „Galeniku“ je poslat upravo na Ružićevo insistiranje.Dačić, za razliku od svog stranačkog druga, nije ušao na glavni ulaz Specijalnog suda, već se automobilom dovezao do parkinga koji se nalazi unutar zgrade i kome pristup imaju tužioci i sudije.

Specijalni status u Specijalnom sudu... Vicepremijer izašao iz zgrade na službeni ulaz
Specijalni status u Specijalnom sudu... Vicepremijer izašao iz zgrade na službeni ulaz

Bahatili seSAMO ZA SKULPTURE POTROŠILI VIŠE OD MILION EVRAKrajem 2009. i početkom 2010. godine, dok je direktor „Galenike“ bio Nenad Ognjenović, potrošeno je neverovatnih 1,1 milion evra na kupovinu 11 umetničkih skulptura koje krase krug ove fabrike. Samo za poliranje skulptura Hipokrata i Higije, obe visoke tri metra, firma je odrešila kesu za čak 280.000 evra. Mesec dana pre toga, „Galenika“ se obavezala da plati i skulpturu Mislioca oko 30.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track