Dačić: Kongres promena za SPS u decembru
Foto: Fonet

24. godišnjica Socijalističke partije

Dačić: Kongres promena za SPS u decembru

Politika -
To mora da bude kongres promena. SPS treba da ima ciljeve, ideje i rad uskladen sa vremenom u kojem živimo i koje je pred nama, Evropi kojoj težimo, a ne da bude muzej prošlosti, poručio lider socijalista

BEOGRAD - Ukoliko odluče najviši organi Socijalističke partije Srbije, kongres te partije biće održan 14. decembra i biće to kongres promena, poručio je danas predsednk socijalista Ivica Dačić.

On je, obraćajući se prisutnima na proslavi 24. godišnjice njenog postojanja, rekao da je pred SPS jedno pitanje na koje treba dati odgovor. To pitanje glasi:"Koje su to crvene tvrđave koje SPS treba da brani, a koje treba da ostavi iza sebe." Stranci su, rekao je Dačić, potrebne promene i te promene biće napravljene upravo na decembarskom kongresu.

"To mora da bude kongres promena. SPS treba da ima ciljeve, ideje i rad uskladen sa vremenom u kojem živimo i koje je pred nama, Evropi kojoj težimo, a ne da bude muzej prošlosti", poručio je Dačić. On je ukazao da je SPS formalno stara samo 24 godine, a da ima svoje korene stotinak godina unazad, te da u susret četvrt veka postojanja tu stranku čekaju veliki poslovi.

Prema njegovim rečima, SPS je partija dugog trajanja i sada je prilika da se redefeiniše suština postojanja stranke koja, kako je rekao, treba da gleda u budućnost Srbije.

Dačić je kazao da je posledica onoga kroz šta je prošla zemlja veliko zaostajanje, podsetivši da danas bruto-domaći proizvod iznosi svega 60 odsto od onog 1989. godine. Zato, dodao je, sve priče o državi blagostanja i pravde izgleđau tako daleko.

Naglasio je da SPS nije promenio svoja osnovna opredeljenja, kao što su socijalna pravda, zalaganje za veću stopu zaposlenosti i sveukupno blagostanje stanovništva. "Srbija je poznata kao zemlja koja je propustila mnoge šanse. Ovo vreme nameće pred nas velike obaveze da ovo ne bude neka od mnogih propuštenih prilika", istakao je Dačić dodajući da je zbog toga SPS na istoj strani puta kojim Srbija ide u svoje reforme i bolju budućnost. Ukazao je da su u protekle dve godine postavljeni temelji za nekoliko najvažnijih stvari. Napravljen je, dodao je, istorijski iskorak, početkom pristupnih pregovora sa EU, dogovor sa Prištinom, a promenjen je i međunarodni položaj Srbije.

"Ovaj čovek (Vučić) ovde je oduvao i naše nekadašnje koalicione partnere, a i neke druge stranke, i to zato što se bezrezervno zalagao za promene i više od svega gledao i vodio računa o interesima Srbije", rekao je Dačić istakavši da je premijeru Aleksandru Vučiću beskrajno zahvalan što mu je, kako je rekao, pružio šansu da uđe u vladu.

Isto tako je kazao da je zahvalan što mu je ponudio da bude minsitar spoljnih poslova, i dodao "to mi je najveći dobitak, posle ovih izbora da ne budem više ministar unutrašnjih poslova", našalio se Dačić. Takođe je kazao da SPS nije kočničar, već da su to neke stranke koje sebe nazivaju socijaldemokratskim, a nemaju ništa u sebi crveno, i koje SPS-u ne daju da bude članica evropske socijaldemokratske porodice. "Oni su bili protiv zakona, ne zbog radnika, jer da su bili donosili bi zakone i ne bi vršili pljačkašku privatizaciju proteklih 14 godina", poručio je lider SPS.

Dačić je naglasio da njemu SPS nije predstavljao usputnu stanicu, servis za ostvarivanje ličnih ciljeva, nego zato što je pre svega želeo da ova stranka bude od interesa za Srbiju i za one koji imaju osećaj levičara i socijalista.

"Mi želimo sve najbolje ovoj zemlji, ma gde se nalazili. Sbrija nema vremena da čeka, da pravi samo jedan korak, već mora da pravi velike korake napred da bi dospela na mesto koje zaslužuje, a naš narod zaslužuje da živi normalno", naglasio je. Pozivu na proslavu 24. godišnjice SPS odazvali su se premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar sporta Vanja Udovičić, koalicioni partneri Dragan Marković Palma iz Jedinstvene Srbije i Milan Krkobabić iz PUPS-a, Đokić iz Socijalističke partije RS, kao i ambasadori više zemalja.

Na pitanje novinara gde je Branko Ružić, pošto su proslavi prisustvovali gotovo svi članovi Predsedništva i Glavnog odbora, Dačić je kazao da je on na odmoru.

Na rođendan SPS novinarima u Skupštini torta od Dačića

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić iznenadio je danas tortom izveštače iz Skupštine Srbije koji su pratili izjašnjavanje poslanika o izmenama i dopunama Zakona o radu, a povodom 24. rođendana te partije.Torta "Moskva šnite" stigla je u sobu skupštinskih izveštača, kojima je, kako kažu, ovo neočekivano posluženje dobrodošlo s obzirom na to da već danima prate višesatnu raspravu o veoma bitnim zakonima.Socijalistička partija Srbije osnovana je na današnji dan 1990. godine. Kako se navodi na sajtu partije, profilisana je kao moderna, državotvorna partija levice čije su programske osnove socijalna pravda i demokratski socijalizam.SPS je opredeljena za tržišnu ekonomiju i socijalnu pravdu, privatizaciju privrede, demokratizaciju društva i integraciju zemlje u Evropsku uniju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja